latinica  ћирилица
25/04/2024 |  10:12 | Autor: SRNA

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv sarajevskog advokata Vasvije Vidović za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, jer je prikrila mobilni telefon optuženog bivšeg predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca.
Tužilaštvo BiH - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Tužilaštvo BiHFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

U optužnici se navodi da je Vidovićeva 18. decembra 2023. godine pristupila u službene prostorije Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ u Istočnom Sarajevu po pozivu uhapšenog Debeveca da ga u svojstvu advokata zastupa u krivičnom postupku.

Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama bez prisustva policijskih službenika, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije

Kako se navodi, svjesna svojih protivpravnih radnji s ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH i znajući da mobilni telefoni osumnjičenih privremeno treba da budu oduzeti po naredbi Suda BiH.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da će navode optužnice dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza.

Debevec i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osman Mehmedagić Osmica uhapšeni su 19. decembra prošle godine zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj i falsifikovali službene isprave.

Istraga u odnosu na Debeveca kasnije je proširena na primanje dara za trgovinu uticajem, te lažno predstavljanje i kršenje zakona o ravnopravnosti polova.