latinica  ћирилица
22/04/2024 |  10:15 ⇒ 10:27 | Autor: RTRS

Sporazum o saradnji Bolnice "Srbija" i kineske bolnice

U kineskom višemilionskom gradu Cangdžou potpisan je sporazum o saradnji bolnice Srbija iz Istočnog Sarajeva i Centralne opšte bolnice iz ovog kineskog grada u provinciji Hebej.
Sporazum bolnica - Foto: Ustupljena fotografija
Sporazum bolnicaFoto: Ustupljena fotografija

Sporazumom se definiše saradnja dvije bolnice sa posebnim fokusom na usavršavanje medicinskog i nemedicinskog osoblja, razmjenu iskustava, kliničkih usluga, sprovođenje zajedničkih istraživanja i implementaciju inovativnih modela u pružanju zdravstvenih usluga s akcentom na digitalizaciju u pružanju zdravstvenih usluga.

Sporazum su potpisali sekretar Komunističke partije u kineskoj bolnici Gao Guangming i direktor bolnice Srbija Nebojša Šešlija, u prisustvu ambasadora BiH u Kini Siniše Berjana, zamjenika gradonačelnika grada Cangdžou, direktora kineske bolnice i drugih lokalnih zvaničnika.

Sporazum je potpisan u petak, 19. aprila, posredstvom Ambasade BiH u Kini, saopšteno je iz ove ambasade.

Berjan i Šešlija imali su priliku da posjete muzej bolnice, savremenu laboratoriju i odjeljenje za kardiologiju gdje se rade najkompleksniji i najsavremeniji hirurških zahvati u ovoj oblasti.

Doktori ove bolnice su, kako se navodi, dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih priznanja.

Ovom prilikom razmijenjeni su i prikladni pokloni koji simbolizuju kulturno-istorijsko nasljeđe oba grada.

Potpisanim sporazumom dodatno se osnažuje veza Istočnog Sarajeva i grada Cangdžou koji se prostire na površini od 14.000 kilometara kvadratnih i ima oko 7,3 miliona stanovnika, s obzirom da su kroz zvaničan sporazum uspostavila bratske odnose u novembru prošle godine.

Takođe, potpisan je i Sporazum o saradnji Univerziteta iz Istočnog Sarajeva sa Cangdžou opštim univerzitetom krajem 2023. godine.

Tokom zvaničnog sastanka sa gradonačelnikom grada Cangdžou dogovorene su konkretne aktivnosti u narednom periodu, kao i uzvratna posjeta predstavnika kineskog grada Istočnom Sarajevu polovinom tekuće godine.

Glavna opšta bolnica grada Cangdžou sa 6.300 zaposlenih osnovana je 1898. godine i pripada najvišem tri A bolničkom nivou u Kini.

Riječ je o glavnoj regionalnoj bolnici provincije Hebej koja ima više od 75 miliona stanovnika. Bolnica ima 232 odjeljenja i raspolaže sa oko 6.000 kreveta, a ukupna površina bolnice je 570.000 metara kvadratnih.

Direktor bolnice "Srbija" boravio je u višednevnoj posjeti Kini od 16. do 19. aprila. Tom prilikom je, u pratnji ambasadora BiH, upriličena i poludnevna posjeta Pekingškoj bolnici tradicionalne kineske medicine i sjedištu Boao svjetskog zdravstvenog foruma u Pekingu, a organizovani su i sastanci sa predstavnicima ovih institucija i organizacija.