latinica  ћирилица
17/04/2024 |  09:56 ⇒ 10:10 | Autor: SRNA

Gutić Bjelica: Pokazatelj pravog stanja u zemlji i rasulo diplomatije

Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica izjavila je da prijedlog rezolucije o Srebrenici i tajne aktivnosti bošnjačkog kadra Misije BiH pri UN pokazuju ne samo rasulo u diplomatiji zemlje, već i pravo stanje u kojem se nalazi BiH.
Biljana Gutić Bjelica (foto: https://banjaluka.net/) -
Biljana Gutić Bjelica (foto: https://banjaluka.net/)

Bjelica je istakla da rezolucija pokazuje da nema poštovanja za srpske žrtve, da nema pomirenja ni mirnog zajedničkog života naroda koji žive u BiH.

- Kakav god da bude ishod glasanja, Srbi nikada neće prihvatiti etiketiranje koje su mu namijenili bošnjački političari i zapadni centri moći - poručila je Bjelica za Srnu.

Ona je naglasila da su Srbi ponosan, slobodarski narod koji vjeruje u pravdu i u institucije i izabrane lidere Republike Srpske.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništva BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.