latinica  ћирилица
17/04/2024 |  08:55 ⇒ 10:09 | Autor: SRNA

RAK domaćin sastanka projektnog tima radne grupe za numeraciju i mreže CEPT-a

Regulatorna agencija za komunikacije BiH bila je domaćin 58. sastanka projektnog tima NaN1 radne grupe za numeraciju i mreže Komiteta za elektronske komunikacije u okviru Evropske konferencije poštanskih usluga i uprave za telekomunikacije, saopšteno je danas iz ove agencije.
RAK BiH - Foto: RTRS
RAK BiHFoto: RTRS

Uključivanje RAK u rad CEPT grupe za numeraciju obezbjeđuje preduslov za razmjenu iskustava sa stručnjacima iz drugih evropskih zemalja, unapređenje znanja i pravovremeno reagovanje na nove trendove u numeraciji, navodi se u saopštenju i dodaje da je organizacija skupa u BiH potvrda dosadašnjeg rada RAK BiH i njenog ugleda na međunarodnom nivou.

Iz RAK-a su precizirali da su na sastanku u Sarajevu učestvovala 34 predstavnika iz 20 zemalja CEPT-a i da je raspravljano o ECC preporuci /12/04 o "Numeraciji za nomadske VoIP usluge", kao i narednim koracima u vezi s pitanjem VoLTE kućnog usmjeravanja poziva na brojeve 116 i besplatnih brojeva, te da li je GSMA rutiranje u skladu sa EU 116 regulativom.

Projektni tim radne grupe za numeraciju i mreže Komiteta za elektronske komunikacije CEPT-a odgovoran je za razvoj politike u oblasti numeracije, naziva i adresa i savjetovanja o tehničkim regulatornim pitanjima za promovisanje i podršku telekomunikacijskih inovacija i konkurencije.

Riječ je o projektnom timu koji se sastoji od 86 stručnjaka iz regulatornih agencija širom Evrope, dodaje seu saopštenju.