latinica  ћирилица
16/04/2024 |  18:14 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Hoće da naprave mit o Srebrenici, a ona to nije; Usvoje li rezoluciju moguć miran razlaz (VIDEO)

Hoće da naprave mit o Srebrenici, a ona to nije. Srbi u BiH ne žele da žive sa narodom koji bi da im prikači etiketu genocidnog, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik i Vučić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik i VučićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponavlja da će uvijek da podrži Republiku Srpsku i Milorada Dodika. Dodik je, kaže Vučić, u pravu za jednu stvar - ako kršite procedure unutar jedne zemlje o najtežim pitanjima i na to ne reaguje niko, već naprotiv, svi spolja to prihvataju kao nešto normalno, onda tu, kaže srpski predsjednik, nešto nije normalno. Ovo su poruke Dodika i Vučića danas iz Hercegovine.

Bude li usvojena Rezolucija o Srebrenici u UN, jedini mogući odgovor je mirni razlaz u BiH. Građani Republike Srpske su uznemireni i neće da prihvate da žive sa onima koji srpskom narodu žele da nametnu sramnu etiketu genocidnog naroda, kaže Dodik. Pita zašto niko ne pominje ubijene Srbe u Sarajevu, a riječ je kaže o gotovo istom broju stradalih kao u Srebrenici.

- Prvo genocid se nije desio, da se desio ne bi stalno forsirali tu priču pa onda koriste jedan trenutak u svijetu da oni koji peru svoju istoriju i savjest pokušavaju da o Srebrenici naprave mit, a niko ne spominje 3000 Srba koji su ubijeni u isto vrijem, dakle nimalo jednostavna situacija - navodi Dodik.



To što se u Rezoluciji ne spominje ni Republika Srpska, ni Srbija ne umanjuje opasnost koju nosi, dodaje Vučić.

- Pa nije problem, neće se pominjati neke druge zemlje u budućnosti kada mi budemo podnosili prijedloge Rezolucija o Јasenovcu, Јajincima, Kraljevu, Kragujevcu - dodaje Vučić.

Suživot i pomirenje u BiH ne ide ruku pod ruku sa najavljenom Rezolucijom o Srebrenici. Umjesto toga, kaže Dodik, otvoriće stare rane, posvađati narode i aktuelizovati pitanje ostanka Srpske u BiH, koja je svakako dejtonska greška. Sve ovo je rekao i Miroslavu Lajčaku, s kojim je razgovarao u Mostaru.

- Evropa uvijek pokušava da smiruje, prenio sam da je jedna dobra situacija, vezana za dobijanje statusa pregovarača narušena intervencijama koje su urađene od starne čovjeka koji nema pravo da mijenja zakone, Kristijana Šmita. To nigdje nema u svijetu. On nema pravo da to uradi, ali Bošnjacima to odgovara - ističe Dodik.

Premijer Federacije Nermin Nikšić priznaje da najavljena Rezolucija o Srebrenici usporava evropski put BiH. Najavljuje ove sedmice sastanak stranaka koje čine vlast na nivou BiH.

- Usporen je evropski put nakon otvaranja pregovra. Rekao sam napravimo korak naprijed, a onda pet nazad - ističe Nikšić.

Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske ističe da u BiH, kad god da se napravi pomak u suživotu, neko sa strane se upetlja, da to pokari.

- Očito da im BiH terba za rješavanje njihovoh globalnih problema i da im nije ju interesu da postane stabilna - navodi Višković.

Iz kompleksne situacije, Srpska i Srbija izaći će jače, sačuvaćemo mir i dostojanstvo srpskog naroda i pružiti ruku za dogovor sa drugima, poruka je zvaničnika Srpske i Srbije iz Mostara, a raduje i najava da bi do kraja godine trebalo da bude izdata građevinska dozvola za gradnju arerodroma u Trebinju.