latinica  ћирилица
27/03/2024 |  20:08 | Autor: SRNA

Dodijeljene povelje za njegovanje srpske jezičke kulture za 2023.

Povelje Matice srpske za njegovanje srpske jezičke kulture za 2023. godinu dobili su Katedra za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, profesor Milorad Dešić, akademik Milosav Tešić, posthumno akademik Goran Petrović, te profesor Robert Hodel.
Matica srpska - Foto: RTRS
Matica srpskaFoto: RTRS

Katedra za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobila je Povelju za ukupni doprinos izučavanju srpskog jezika i negovanje srpske jezičke kulture i ćiriličkog pisma, profesor Milorad Dešić za višedecenijski rad na polju standardizacije srpskog jezika i negovanja jezičke kulture, a akademik Milosav Tešić za njegovanje srpskog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti.

Posthumno Povelju za njegovanje srpskog jezika i njegovih izražajnih mogućnosti dobio je akademik Goran Petrović.

Profesor Robert Hodel Povelju je dobio za afirmaciju srpskog jezika, književnosti i kulture na njemačkom govornom području.

Povelje je dodijelio žiri u sastavu - predsjednik žirija profesor Mato Pižurica, te profesori Dragan Stanić /predsjednik Matice srpske/, Rada Stijović, Veljko Brborić i Isidora Bjelaković, saopšteno je iz Matice srpske.

Sjednica je održana danas, a žiri je odluku o dodjeli Povelje Matice srpske za njegovanje srpske jezičke kulture za 2023. godinu donio jednoglasno.