latinica  ћирилица
25/04/2024 |  15:22 | Autor: RTRS

Dječije pozorište Srpske na festivalu "Male dame i mala gospoda" u Ankari (FOTO)

Dječije pozorište Republike Srpske nastupilo je na festivalu "Male dame i mala gospoda" u Ankari
Dječije pozorište u Ankari - Foto: RTRS
Dječije pozorište u AnkariFoto: RTRS

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske "Bio jednom jedan lav" u režiji Nikole Bundala izvedena je pred više od 1.200 mališana u glavnoj dvorani Državne opere i baleta u Ankari.

Reakcije djece i njhovih nastavnika su potvrdile univerzalni karakter ove predstave nastale na osnovu čuvene pjesme za djecu Duška Radovića.

Ansambl Dječijeg pozorišta nastupiće ukupno šest puta pred pred publikom festivala.

Nastup u Državnoj operi u Ankari je prema riječima reditelja Nikole Bundala do sada najveći produkcijski izazov.

- Prvenstveno zbog scene na kojoj smo igrali, ovo je definitivno najveća scena na kojoj smo do sada imali priliku da postavimo predstavu. Reakcija publike je bila sjajna. Ova dva izvođenja su zbog tapšanja djece u ritmu muzike zaličila na koncert. Bila je zaista sjajna atmosfera - rekao je Bundalo

Glumac Nikola Milaković izvodi muzičke dionice uživo, tokom predstave, kreirajući istovremeno zvučne efekte u saglasju sa ostatkom ansabla.

- Pokazalo se da muzika i pokret, kao i sve ostalo u ovoj predstavi, zaista imaju univerzalni karakter. Sjajan je osjećaj kada vidite da je vaša igra prešla na onu stranu, da je publika doživljava sa oduševljenjem i vraća vam još veću energiju natrag na scenu - rekao je Milaković.

Ansambl Dječijeg pozorišta je u okviru protokola festivala posjetio mauzolej osnivača i prvog predsjednika Republike Turske, Mustafe Kemala Ataturka.

Slaveći Dan djeteta, koji je kao veliki praznik ustanovio baš Kemal Ataturk, organizatori festivala "Male dame i mala gospoda" okupljaju učesnike festivala u monumentalnom mauzeleju, "Antkabir".

Ovim događajem se na simboličkoj ravni odaje poštovanje prema ličnosti čije su reformske ideje obuhvatale i posebnu brigu o kulturnom i duhovnom razvoju djece.

Protokol zvaničnog otvaranja Festivala organizovan je uz prisustvo najvažnijih političkih ličnosti turske administracije i kulture.

Dječije pozorište u Ankari (Foto: RTRS)

Direktorica Dječijeg pozorišta Republke Srpske, Ljiljana Labović, ističe da je učešće na festivalu poput ovog stvar umjetničkog, kulturnog i nacionalnog prestiža.

Festival nije takmičarskog karaktera. On je prije svega izraz ozbiljnog shvatanja kulturne diplomatije u Republici Turskoj.

Organizatori ističu da je samo učešće njihovo priznanje vašim umjetničkim dometima jer vam omogućavaju da nastupite pred hiljadama mališana na najprestižnijim scenama njihove prestonice.

- Sve to, i posjeta mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka i učešće u protokolu otvaranja među tako uglednim zvanicama, je u svima nama stvorilo jedan zajednički prožimajući osjećaj energije ovog festivala. Poneseni tom energijom mi smo danas nastupili u dvorani Državne opera i baleta, koja je jedna od naprestižnijih kulturnih institucija u Turskoj. Sad nam je jasnije to što su nam rekli, poziv na ovaj festival je u stvari priznanje i nagrada. Nastupi pred 1.200 mališana u zgradi ovako brižljivo osmišljene arhitekture su za nas izuzetno važni jer su nas osnažili u našoj posvećenosti da služimo umjetnosti i promovisanju naše kulture - navela je Labovićeva.

Dječije pozorište Republike Srpske nakon još dva izvođenja u dvorani Državne opera i baleta, očekuju i dva nastupa u glavnoj sceni Državnog tratra u Ankari.

U ovogodišnju selekciju festivala "Male dame I mala gospoda" su, osim Dječijeg pozorišta Republike Srpske, uvrštene predstave pozorišta za djecu iz Kube, Bugarske, Španije, Turkmenistana, Rumunije, Poljske i domaćina, Turske.