latinica  ћирилица
27/03/2024 |  18:10 | Autor: RTRS

Dalibor Јović skoro deceniju bavi se proizvodnjom jagoda

Dalibor Јović proizvodnjom jagoda bavi se od 2015. godine. Posjeduje dvije plantaže, ukupno površine 1,5 hektara, koje su smješetne na dvije lokacije, Gomjenici i Krivaji.
Uzgoj jagoda - Foto: RTRS
Uzgoj jagodaFoto: RTRS

Јagode uzgaja i u plasteniku, površine 200 metara kvadratnih.

Trenutno se radi čišćenje jagoda, odnosno skidanje starog lista, kako bi jagoda ušla zdrava u novu proizvodnu sezonu. Јović se bavi organskim uzojem jagoda, pa kada je riječ o prihrani, koristi isključivo organo-mineralna đubriva koja su preporučena u organskom uzgoju voća i povrća.

- Јagoda je zahtijeva voćka koja traži dosta truda i stalne posjete u samoj plantaži, mora se redovno navodnjavati i mora se vršiti redovna kontrola na prisustvo raznih insekata koji prijete da unište cvijet - objašnjava Јović.

Sadnja jagode se vrši ručno i iziskuje neophodno iskustvo i upotrebu adekvatnog noža za sadnju jagode. Sadnice stižu iz Italije, koja je najveći proizvođač ovog sadnog materijala u Evropi.

- Mi inače jagodu držimo u dvije proizvodne godine, u dva porizvodna ciklusa, zato što prve godine imamo najveći rod u jagodi, druge godine je nešto malo manji, treća godina je neisplativa, nema rentabilnosti i mi druge godine nakon berbe jagode idemo ponovo sve ispočetka - priča Јović.

Јović sarađuje i sa dvije Poljoprivredne zadruge, a većinu proizvdedenih jagoda prodaje svježe svojim stalnim kupcima, koji mu se godinama vraćaju.

U sezoni, nekoliko dana, kupci imaju mogućnost da posjete plantaže i sami uberu jagode.