latinica  ћирилица
26/03/2024 |  17:18 | Autor: SRNA

Ostojić: Slogom i jedinstvom očuvaćemo Srpsku

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić poručio je da će BORS svojom slogom i jedinstvom sačuvati i očuvati Srpsku.
Radan Ostojić - Foto: RTRS
Radan OstojićFoto: RTRS

Ostojić je rekao nakon sjednice Predsjedništva BORS-a u Brodu da će ova organizacija istrajati na tome da u udžbenicima istorije i srpskog jezika za osnovne i srednje škole u Srpskoj bude zastupljeno što više gradiva iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

- Osim toga, i vannastavne aktivnosti trebaju da idu u tom pravcu da se na izletima i đačkim ekskurzijama što više posjećuju mjesta stradanja srpskog naroda iz Prvog i Drugog svjetskog rata, a posebno Otadžbinskog rata - istakao je Ostojić.

On je podsjetio da se u Sijekovcu prije 32 godine desio stravičan zločin nad srpskim civilima, koji je bio jedan od uzroka početka krvavog građanskog rata na prostoru BiH.

- U ovom zločinu, u kojem su učestvovale snage Hrvatske, potpomognute muslimansko-hrvatskim paraformacijama, ubijeno je devet srpskih civila - podsjetio je Ostojić, koji je prethodno prisustvovao obilježavanju stradanja Srba u Sijekovcu.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Milovan Gagić rekao je da su na sjednici razmatrani izvještaji za prošlu i planovi rada BORS-a za ovu godinu, dodajući da BORS traga za rješenjem nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske u vezi sa načinom isplate invalidnina boračkim kategorijama.

- Ovo pitanje je kompleksno i o njemu moramo ozbiljno razmišljati da boračke kategorije ne bi ostale zakinute i da se unaprijedi njihov položaj - istakao je Gagić.

On je rekao da BORS traži sistemska rješenja i kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih boraca VRS koja moraju do kraja godine biti realizovana.

- Institucije Srpske trebaju stati iza naših saboraca koji su optuženi ili osuđeni za navodno počinjene ratne zločine, kako bi svakom pojedincu mogli pomoći da dokazuje istinu o proteklom ratu - istakao je Gagić.

On je najavio da će Skupština BORS-a biti održana do kraja aprila i da će biti donesene važne odluke koje će biti putokaz rada BORS-a.

On je rekao da BORS, koji zastupa 140.000 boraca, mora imati svoje mjesto u društvu kao stub Republike Srpske.

Predsjednik Odbora porodica poginulih boraca BORS-a Zoran Vidić rekao je da će Skupština BORS-a donijeti akcioni plan zapošljavanja djece poginulih boraca.

- Plan je da dođemo do informacije koliko imao nezaposlene djece poginulih boraca po opštinama, a nakon toga do juna ćemo pokušati održati sastanak sa Radnom grupom koju je imenovao predsjednik Republike Srpske kako bi se ovo realizovalo do kraja ove godine -  istakao je Vidić.

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a Miroslav Vuković, koji dolazi iz Gacka, rekao je novinarima da u Gacku nema nijedno nezaposleno dijete poginulog borca i nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca.

- Na nivou Republike Srpske ima problema po ovim pitanjima. U zadnje vrijeme ima pomaka u pogledu boračkog dodatka - istakao je Vuković.

Sjednici je prisustvovao pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Prethodno su održane sjednice Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca i Odbora ratnih vojnih invalida BORS-a.