latinica  ћирилица
26/03/2024 |  10:03 ⇒ 12:17 | Autor: RTRS

Sijekovac: Obilježavanje 32 godine od zločina nad nedužnim srpskim civilima; Položeni vijenci kod spomen-krsta (FOTO)

U Sijekovcu kod Broda obilježavanje 32 godine od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.
Sijekovac, pomen - Foto: RTRS
Sijekovac, pomenFoto: RTRS

Pomen žrtvama služio se u porti Crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije, a prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Kod spomen-krsta u porti crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu položeni su vijenci.

Obilježavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, te delegacija Narodne skupštine.

Dodik položio cvijeće (Foto: RTRS)

Pomenu je prisustvovao načelnik opštine Brod Zoran Vidić i okolnih lokalnih zajednica, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i ogranizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i građani.

Delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila danas je u Sijekovcu kod Broda položila vijenas na mjestu masovne grobnice odakle su ekshumirani posmrtni ostaci 59 srpskih civila među kojima je bilo 23 djece.

Sijekovac, položeno cvijeće (Foto: RTRS)

Predsjednica Republičke organizacije Isidora Graorac poručila je da se mora njegovati kultura sjećanja i obilaziti ova mjesta.

- Srbi moraju da se sjećaju šta se dešavalo u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kako se takvi brutalni zločini nikada više ne bi ponovili - navela je Graorac.

Ona je podsjetila da je ova masovna grobnica ekshumirana 2004. godine, a Srbi čiji su posmrtni ostaci izvađeni iz te grobnice stradali su 1992. godine u Sijekovcu.

Foto: RTRS

Podsjećamo, 26. marta, 1992. godine, u Sijekovcu ubijeno je devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici Republici Srpskoj.