latinica  ћирилица
25/03/2024 |  12:55 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Sijarto: Potrebna intenzivna saradnja u borbi protiv terorizma

Budimpešta poziva na intenzivnu međunarodnu saradnju u naporima sa ciljem borbe protiv terorizma i oštro osuđuje smrtonosni teroristički napad kod Moskve, izjavio je premijer Mađarske Peter Sijarto.
Peter Sijarto - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Peter SijartoFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

On je agenciji TASS na marginama foruma "Atomekspo 2024" u Sirijusu kod Sočija rekao da je Mađarska šokirana snimcima zabilježenim u "Krokus siti holu" u Krasnogorsku kod Moskve, gdje je u terorističkom napadu u petak, 22. marta, ubijeno najmanje 137 ljudi.

- Oštro osuđujemo ovaj nasilan oblik terorizma. Moramo se boriti protiv terorizma na globalnom nivou. Očigledno je da je to izazov za globalnu zajednicu i potrebna nam je međunarodna saradnja u toj borbi - istakao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije naglasio je da su misli i molitve Mađara uz porodice poginulih, te da im žele da i dalje imaju snage, kao i brz oporavak onima koji su i dalje u bolnici.

- Želim da poželim svim ruskim građanima, kao i svim ljudima u svijetu, da se takav teroristički napad nikada više nigdje ne dogodi -  dodao je Sijarto.

Teroristički napad dogodio se u petak, 22. marta, u koncertnoj hali "Krokus siti hol", nadomak Moskve. Prema podacima ruskog Istražnog komiteta, poginulo je 137 ljudi, a regionalno odjeljenje Ministarstva zdravlja saopštilo je da su ranjena 182 lica.

Privedeno je ukupno 11 osumnjičenih, a četvorica muškaraca iz Tadžikistana optužena su za terorizam i određen im je dvomjesečni pritvor. Dvojica napadača su odmah priznala krivicu za napad, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.