latinica  ћирилица
08/05/2024 |  15:03 ⇒ 15:09 | Autor: SRNA

"Astra Zeneka" povlači vakcinu protiv kovida 19 sa globalnog tržišta

Farmaceutska kompanija "Astra Zeneka" najavila je povlačenje svoju vakcinu protiv kovida 19 sa globalnog tržišta, tvrdeći da je ta vakcina "skrajnuta alternativama".
Vakcinacija (Foto: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK/ilustracija) -
Vakcinacija (Foto: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK/ilustracija)

Povlačenje sa tržišta uslijedilo je nakon što je kompanija nedavno priznala da njena vakcina može u rijetkim slučajevima dovesti do fatalnog zgrušavanja krvi.

Neimenovani portparol naveo je da su od početka pandemije virusa korona razvijene razne varijante vakcina, što je dovelo do pada potražnje za vakcinom "vakszevrija", koja se više ne proizvodi.

On se pozvao na nezavisne procjene da je samo u prvoj godini upotrebe vakcine spaseno više od 6,5 miliona života, te da je više od tri milijarde doza isporučeno na globalnom nivou, prenijela je "Raša tudej".

Vakcina "Astra Zeneke" puštena je na tržište početkom 2021. godine, nedugo nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kovid 19 globalnom pandemijom.

"Astra Zeneka" je dobrovoljno povukla svoju tržišnu dozvolu za EU u martu.

Kompanija se ubrzo nakon početka upotrebe vakcine našla u centru kontroverze, nakon što su brojne zapadne zemlje suspendovale njenu upotrebu zbog straha od stvaranja krvnih ugrušaka kod pacijenata.