latinica  ћирилица
24/03/2024 |  09:44 ⇒ 10:38 | Autor: RTRS

Galijašević: Ruske službe djelovale efikasno i ograničile stradanja (VIDEO)

DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma rekao je za RTRS da je teroristički napad u Moskvi bilo nemoguće spriječiti, ali da su ruske službe djelovale vrlo efikasno te da su ograničile stradanja.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević kaže da su bezbjednosne službe Rusije imale posebno pojačan nadzor u vremenu pred izbore i u toku samih predsjedničkih izbora i upravo je vrijeme izvođenja ove terorističke akcije određeno kao vrijeme poslije pada nivoa nadzora koji službe obavljaju.

- Zato se ovo i desilo tada. Nemoguće je sa ovakvim određenjem da cjelina države ne uđe u psihozu rata i da ne pokrenete jednu opštu mobilizaciju u zemlji, da ne dignete 30 miliona vojnika na noge i da stvorite psihozu i da izvršite ograničenja kretanja, okupljanja te pojedinih skupova - poručuje Galijašević.

On kaže da u cjelini Rusije građani ne osjećaju težinu rata i ne žive u ratnoj psihozi rata koji se vodi na periferiji, na ruskim granicama.

Galijašević navodi da je Rusija u svom strateškom opredjeljenju u svom strateškom opredjeljenju izabrala da to bude specijalna operacija, da se ona vodi ograničenim resursima, a da je vrlo malo mobilizacijskog potencijala Rusije uključeno u njoj.

- Cilj Rusije je da se ne uništavaju sredstva potrebna za civilni građanski život, da se ne ubijaju civili. Da se sva ratna dejstva odvijaju isključivo na frontu. Kada imate takvo opredjeljenje i kada ne želite stradanje civila onih ukrajinskih i svojih, kada želite da vaš život funkcioniše onda je jako teško štititi sva mjesta javnog okupljanja - poručio je Galijašević.

Podsjetimo, nakon terorističkog napada u Moskvi, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podiglo je stepen bezbjednosti. Pojačane su mjere opreza i prisustvo policije i na nivou BiH.