latinica  ћирилица
23/03/2024 |  15:22 ⇒ 17:05 | Autor: RTRS

Novinar Ruske gazete: Hvala srpskim liderima i srpskom narodu na podršci Rusiji (VIDEO)

Za Rusiju je u ovim teškim vremenima veoma važna podrška srpskog naroda. Veliko hvala srpskim liderima Aleksandru Vučiću, Miloradu Dodiku i patrijarhu Porfiriju i svim običnim ljudima, rekao je na srpskom jeziku novinar Ruske gazete Aleksandar Borisov.
Aleksandar Borisov, novinar Ruske gazete (Foto: Telegram/Screenshot) -
Aleksandar Borisov, novinar Ruske gazete (Foto: Telegram/Screenshot)

Borisov je istakao da se ruski narod nakon jučerašnjeg terorističkog napada ponovo ujedinio.

- Ruski narod je izrazio veliku spremnost za svaku vrstu pomoći žrtvama i svi masovno daju krv. Nema panike, sve je pod kontolom vlasti, a uvedene su i antiterorističke mjere - naveo je ovaj novinar u video izjavi.

Borisov je izrazio iskreno saučešće svima onima koji su u jučerašnjem napadu u Moskvi izgubili svoje najbliže.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je danas pismo saučešća predsjednici Savjeta Federacije Valentini Matvijenko, predsjedniku Državne dume Vjačeslavu Volodinu, kao i zamjeniku predsjednika ruskog parlamenta Aleksandru Babakovu.

Srpski političar je napomenuo da je Republika Srpska "duboko šokirana gnusnim terorističkim aktom u Ruskoj Federaciji, tokom kojeg je stradalo mnogo nevinih ljudi". On je osudio ovaj "ciljani napad na temelje ruskee civilizacije i svijeta", izrazio iskreno saučešće porodicama žrtava i poželio brz oporavak povrijeđenima.

Stevandić je izrazio uvjerenje da će ruska država uništiti terorizam što efikasnije i u najkraćem mogućem roku.

U Republici Srpskoj, u znak solidarnosti sa Rusijom, 24. mart je proglašen danom žalosti.

Dopisnik Ruske gazete Aleksandar Borisov zamolio je poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, lidera Narodne stranke Srpske Darka Banjca, da kaže kako je ovu tragediju doživio srpski narod.

- Borba za slobodu naroda, za mir, za pravednije društvo u kome će se čak i mali narodi i države osjećati bezbjedno i samopouzdano, za vrijednosti tradicije i običaja, koju vodi ruski narod i ruski predsjednik Vladimir Putin, dobila je kukavički odgovor. Suština je da teroristi i njihovi gospodari to žele da spriječe - naglasio je Banjac.

U Moskvi se, kaže Banjac, desio strašni i kukavički teroristički napad. Oni koji su ga planirali, pomogli i izveli žele da unište osnova mira i slobode.

- Ono što se desilo mom bratskom narodu je strašno. Sa velikom tugom i saosjećanjem za stradale i njihove porodice, za ruski narod i rusku državu, želim da prenesem riječi saučešća i želju da nastavimo dalje put mira i slobode. Tuga i tragedija zadesila je Rusiju i Moskvu, kao i sve Ruse. Ali uvjeren sam da će bezdušni i kukavički dželati biti izvedeni pred lice pravde. A oni koji su doprinijeli ovom strašnom terorističkom napadu biće strogo kažnjeni - rekao je Banjac.

Ruska gazeta je dobila i pismo protojereja SPC, starješine ogranka Carsko-pravoslavnog palestinskog društva u Republici Srpskoj, Miladina Mitrovića u kojem stoji:

- Braćo Rusi i sestre Ruskinje, u ovim teškim časovima srpski narod je uz vas da podijele tugu i bol. Želim da izrazim saučešće porodicama žrtava ovog strašnog terorističkog akta. Pomolimo se za pokoj nevino poginulih, a povrijeđenima brz oporavak. Vjerujem da će neprijateljske snage biti uništene. Pobjeda će biti naša! - napisao je protojerej Mitrović.