latinica  ћирилица
22/03/2024 |  19:14 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Bez Srpske ne bi bilo zelenog svjetla iz Brisela - euforiju smanjiti (VIDEO)

Odluka Evropskog savjeta o otvaranju pregovora sa BiH ozbiljna je međunarodna pobjeda Republike Srpske. Evropski savjet potvrdio je dejtonsku strukturu BiH. Ovo je poruka zvaničnika Republike Srpske. Ističu, Srpska na putu do Brisela mora da ostane vidljiva, a svako eventualno nametanje odluka značiće kraj evropskog puta BiH. Glavni pregovarač s Briselom mora biti iz Republike Srpske, kategoričan je predsjednik Republike Milorad Dodik. Sve će nadgledati srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.
Milorad Dodik, konferencija za novinare - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik, konferencija za novinareFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Nismo euforični. Nismo ni potišteni. Racionalno pristupamo. Nema zaoibilaženja procedura.

Dogovor tri naroda i dva entiteta je ključan. Nema ukidanja entitetskog glasanja ni promjene ustava.

Nametanje bilo kakvih odluka na evropskom putu je neprihvatljivo. Ako se bilo ko drzne, BiH nije na tom putu. Ovo je poruka predsjednika Srpske Milorada Dodika.

- Ukoliko se bilo šta nametne, zaustavljen je evropski put i Republika Srpska više nije na tom putu. Ako bilo šta nametne vezano za izborni zakon, a pogotovo za imovinu, mi ostajemo pri ranijim tvrdnjama. Mi ćemo donijeti svoj zakon, a ako se drzne da zadire u imovinu, mi ćemo donijeti našu odluku o statusu Republike Srpske - jasan je Dodik.

Da odluka Evropskog savjeta isključuje neizabrane strance koji bi da mijenjaju Ustav, i da evropski put pripada domaćim strukturama, saglasna i Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva.

Kategorična je – bez Republike Srpske ne bi bilo ni reformi koje su BiH približile Evropskoj uniji.

- Ono što želim da vidim na sceni jeste pregovarački proces, a ne prevarantski proces. Pregovarački proces znači da u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta ustavnih svi treba da zauzimamo mjesto u okviru pregovaračkih struktura, da one treba da budu kredibilne, a to znači da nema nikakvih intervencija sa strane - rekla je Cvijanović.

Za predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, ovo je pobjeda Republike Srpske i šamar Savjeta Evrope Kristijanu Šmitu i onima koji su opstruisali evropski put BiH.

- Rušenje Dejtona ide sa ove druge strane, to je moj strah, jer ja očekujem ovu reakciju, jer svima je jasno da je ovo bio veliki šamar Šmitu i onima koji razvaljuju mogućnost da se mi sami dogovaramo - naveo je Stevandić.

Nametanja ne smije biti, kategoričan je i premijer Srpske Radovan Višković.

Drugom entitetu poslao je poruku, ako misle evropskim putem, sva pitanja moraju biti riješena unutrašnjim konsenzuom.

Poruku je poslao i Evropljanima.

- Јedini benefit koji vidim kao predsjednik Vlade Republike Srpske je - valjda nas neće sad ponovo lagati oko pristupa evropskim fondovima. Do sada je uvijek odlagan našim pristupom, eto niste dobili pregovarački status - kazao je Višković.

A taj status dobrim dijelom zasluga je Republike Srpske.

Zato je danas poruka i da je "zeleno svjetlo" njena ozbiljna međunarodna pobjeda i potvrda politike rukovodstva da se afirmišu evropske vrijednosti i Dejtonska BiH.

- Mi ne odustajemo od naših ciljeva. Naših politika. I ono što ćemo sigurno, kredibilno, isporučiti našim partnerima iz Federacije BiH jeste, prije svega da zajedno donesemo odluku da nam visoki predstavnik, odnosno kancelarija OHR-a ne treba - kategoričan je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske stava je da se nametnutim zakonima ne ide u EU.

- Ne ide se ni silom, ni šibanjem određenih političara i ljudi koji žive na ovim prostorima - rekla je Golićeva.

A pred političarima na ovom prostoru, teški su zadaci. Za Srpsku, onaj najvažniji – Zakon o Ustavnom sudu BiH i odlazak stranih sudija, o čemu bi trebalo da se dogovori vode u aprilu.

Da će ići teško dalo se naslutiti nakon bošnjačke blokade Doma naroda, kada je na dnevni red došao sličan zakon.

- U toj većini Bošnjaka koji su izašli, bio je predstavnik Trojke, govori o tome da ćemo imati dodatnih problema. Zato je važno da u vrijeme kada slave, mi jasno kažemo DA, čekamo da ispunite ranije date obaveze i da nas više ne lažete i ne varate, nećete to uraditi - dodao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ne smije biti prevara ni u vezi sa izmjenama Izbornog zakona. Onaj koji je HDZ-ov lider Dragan Čović uputio Savjetu ministara ima njegovu podršku. Nema ništa protiv da sastav CIK biraju oba doma parlamenta BiH.

- CIK je uzurpirao pravo izbora, on nema pravo da provodi izbore na lokalnom nivou za organe Republike Srpske, to je protivustavno što su uzeli. I to mora da bude riješeno kroz ovu priču o pregovorima - kazao je Dodik.

Put ka Evropskoj uniji nije put institucija BiH, već entiteta i naroda.

Oni su vlasnici tog procesa, ističe Dodik.

Taj put "nadgledaće" Željka Cvijanović. Glavni pregovarač sa Ervopskom unijom biće iz Republike Srpske.