latinica  ћирилица
08/05/2024 |  12:03 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Karan i Kostrešević u Donjoj Gradini; Objavljen program obilježavanja Dana sjećanja (FOTO/VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević obišli su danas Spomen područje Donja Gradina, kako bi se upoznali sa svim aktivnostima koje se preduzimaju povodom bezbjednog održavanja Dana sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, koji će ove godine biti obilježen u nedjelju, 12. maja.
Ministar Karan i direktor Kostrešević u Donjoj Gradini - Foto: Ustupljena fotografija
Ministar Karan i direktor Kostrešević u Donjoj GradiniFoto: Ustupljena fotografija

Tim povodom, Karan i Kostrešević prisustvovali su sjednici Izvršnog odbora za obilježavanje Dana sjećanja, gdje su analizirani svi tehnički detalji samog događaja kojem bi ove godine trebalo da prisustvuje oko 15.000 građana.

Karan je naglasio da će policijski službenici preduzeti sve potrebne mjere i radnje da ovaj događaj protekne mirno i dostojanstveno, ali da je jako značajno da autoprevoznici i drugi građani koji planiraju doći u Donju Gradinu poštuju savjete organizatora.

PROGRAM OBILjEŽAVANjA

Јavna ustanova Spomen-područje Donja Gradina objavila je danas program obilježavanja prema kojem će u subotu, 11. maja, u 20.00 časova biti održana memorijalna akademija u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u organizaciji ove javne ustanove.

U nedjelju, 12. maja, u 8.30 časova biće služena liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

U Spomen-području Donja Gradina, na Grobnom polju Topole u 12.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće, nakon čega će u 12.30 časova kod Grobnog polja Hrastovi biti služen parastos ubijenim Srbima - žrtvama genocida u NDH, odnosno vjerski pomen pripadnicima drugih konfesija.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je oko 13.00 časova.

Izvršni odbor za obilježavanje Dana sjećanja (Foto: RTRS)

Na sjednici Izvršnog odbora za obilježavanje ovog događaja potvrđeno je da se očekuje prisustvo oko 15.000 ljudi, a dogovoreni su i tehnički detalji u vezi sa obilježavanjem Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Јasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.