latinica  ћирилица
22/03/2024 |  16:16 ⇒ 23/03/2024 | 14:29 | Autor: RTRS

Kulturni turizam Banjaluke u procvatu: Iz godine u godinu sve veći broj turista (VIDEO)

Banjaluka je jedan od onih gradova koji ima brojne kulturne institucije u kojim se njeguje bogata srpska tradicija, umjetnost i književnost na kojoj bi nam pozavidjeli mnogi. Raznolika arhitektonska građa, brojne kulturne manifestacije koje, iz godine u godinu, posjećuje sve veći broj turista. Kulturni turizam Banjaluke je u procvatu.
Noć muzeja - Foto: Screenshot
Noć muzejaFoto: Screenshot

Sportski turizam, gastronomska ponuda, prirodna bogatsta, već tradicionalno godinama privlače turiste da posjete grad na Vrbasu. Međutim, kulturni turizam doživljava posebnu fazu razvoja. Muzeji, biblioteke, izložbe, pozorišta, sve više postaju meta turističkih posjeta.

- Banjaluka je sjedište kulturnih institucija Republike Srpske, kao što su Muzej savremenne umjetnosti, Muzej Republike Srpske, Narodno pozorište. Prednost Banjaluke u odnosu na ostale gradove Srpske je turizam kroz manifestacije kulturne, manifestacioni turizam, jer Banjaluka ima najveći broj manifestaija. Imamo i u našem nasljeđu arhitekturu koja se ovdje stvarala vijekovima, kulturu istorije, umjetnike... Ono što mi smatramo da je značajan potencijal na kojem treba da radimo i na čemu smo dosta radili u prošlosti, jesu zanimljive priče iz lokalnog života - naglasio je samostalni stručni saradnik Turističke organizacije Banjaluka Mladen Šukalo.

Narodna i univerzitetska bibilioteka Srpske, prava je riznica znanja i informacija koje turiste na poseban način povezuje sa srpskom tradicijom i običajima. Tome u prilog je i činjenica da je od osnivanja "Sobe sjećanja na Petra Kočića", 2019. godine ovu savremeno opremljenu prostoriju posjetilo više od 10 hiljada ljudi, među kojima su brojni turisti iz svih krajeva svijeta.

Muzej savremene umjetnosti Srpske ima bogatu i zanimljivu istoriju. Јedan od događaja koje oni organizuju, a na koji su posebno ponosni je manifestacija "Noć muzeja".

- Naša institucija već 15 godina za redom organizuje "Noć muzeja". To je za nas najznačanija manifestacija i najatraktivnije dešavanje koje ima naš Muzej. Imamo bagat program koji traje do ponoći. Sigurna sam da može da postane turistički atraktivan i da neko doputuje u Banjaluku upravo zbog Noći muzeja - rekla je direktorka Muzeja savremene umjetnistu Republike Srpske.

Osim turista, važno je i da Banjalučani posjećuju kulturne institucije, odlaze u muzeje, biblioteke, pozorišta. Važno je koračati stazama kulture i kroz turističke posjete značajnim kulturnim institucijama obnavljati vezu s korijenima iz kojih smo iznikli. A upravo Banjaluka ima impresivno kulturno nasljeđe i bogatu kulturu.