latinica  ћирилица
22/03/2024 |  14:29 ⇒ 15:04 | Autor: RTRS

Vidović: Zakon i procedure ispoštovani; Revizorska kuća realno utvrdila sve (AUDIO)

Zakon i procedure ispoštovani i revizorska kuća je realno utvrdila sve, rekla je za RTRS ministarka finansija Zora Vidović reagujući na krivičnu prijavu koju je protiv nje podnijela predsjednica Narodnog fronta Јelena Trivić zbog kako navodi "zloupotrebe službenog položaja, čime je omogućeno protivpravno pribavljanje imovinske koristi firmi "Prointer" nastalo izmjenom Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor priređivanja igara na sreću".


Zora Vidović - Foto: RTRS
Zora VidovićFoto: RTRS

- Ministarstvo finansija je donošenjem novog Zakona o igrama na sreću raspisalo tender za izbor onoga ko će raditi softver i ko će raditi kontrolu aparata za igre na sreću - navela je Vidović.

Naglasila je da je softver urađen tako da je svaki aparat povezan sa Ministarstvom finansija i on se prati u relanom vremenu.

- Na tom tenderu je pobijedio konzorcijum u kojem su "Prointer" i "Planet soft". Oni su radili taj posao vrlo uspješno - istakla je Vidović.

Istakla je da da su nakon određenog vremena "Prointer" i Planet soft podnijeli zahtjev za povećanjem cijene.

- Mi smo angažovali revizorsku kuću koja je trebala stručno ocijeniti da li je taj zahtjev opravdan ili ne. I revizorska kuća je utvrdila da nije u potpunosti opravdano, već da je opravdan samo dio zahtjeva koji se odnosi na nabavku uređaja čija cijena je jako porasla u prethodnom periodu. I mi smo naravno odobrili povećane cijene samo u tom dijelu koji se odnosi na uređaje - pojasnila je Vidović.

Istakla je da to nema nikakve veze sa građanma i to neće platiti građani Srpske.

- Drugo, moram reći da donošnjem novog zakona 2019. godine i uvođenje autiomatske kontrole, mi smo u budžetu Srpske sa 26 miliona KM poreza kojeg smo imali prije novog zakona, došli do 130 miliona u 2023. godini - navela je Vidović.

Rekla je da je svaka marka koja je uložena u taj posao apsolutno opravdana.

- I apsolutno se umnožila. Tu nema nikakvih problema. Revizorka kuća je realno utvrdila koliko može biti povećanje i mi smo tako uradili prema njihovoj analizi - zaključila je Vidović.

Povezane vijesti:

Trivićeva podnijela krivičnu prijavu protiv ministarke finansija Srpske