latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:51 ⇒ 22/09/2018 | 08:26 | Autor: dnevni avaz

Ademaj: Izetbegovićeva i Turković napadom na mene pravdaju svoju nesposobnost

Nakon što su direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković (SDA) i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović (SDA) orkestrirano napali Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo i ministarku Zilhu Ademaj, oglasila se i sama ministarka Ademaj saopštenjem za javnost.
Turković, Izetbegović i Ademaj (Foto: patria) -
Turković, Izetbegović i Ademaj (Foto: patria)

Izjave direktorice Kliničkog centra Sebije Izetbegović izrečene tokom posljednjih dana, kaže, ne želi da komentiriše jer su izrečene neprimjerenim rječnikom, s ciljem da je uvrijedi i ponizi njeno dostojanstvo i dignitet koji uživa godinama.

"Umjesto toga, istaći ću nekoliko podataka koji govore o mom radu i radu doktorice Izetbegović te ostavljam čitaocima da sami donesu sud".

U saopštenju napominje da je u ratnom periodu, zajedno s tadašnjim rukovodstvom i svim zaposlenim, a naročito ljekarima i ostalim medicinskim osobljem sačuvala renome ove ustanove.

Ministarka Ademaj je upitala Izetbegovićevu i Turkovića gdje su bili za vrijeme rata dok je u to vrijeme vodila Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

"U tom periodu sam po funkciji morala svakodnevno osigurati za 2.000 ležećih pacijenata, uglavnom ranjenih, lijekove i medicinske materijale, hranu, vodu, struju za operacione sale, intenzivnu njegu, dijalizu i drugo, a nije bilo niti jedne marke, a kamoli stotina miliona maraka. Pitam se gdje je ona (kao i Turković) tada bila i šta je radila".

Napominje da je Klinički centar za svoj rad u ratnom periodu dobio najprestižniju nagradu Ujedinjenih nacija, kojoj se danas ne zna ni za trag, kako bi se, kaže, izbrisale zasluge svih onih koji su u tom periodu činili veliku žrtvu za narod i državu.

Sve se to osiguravalo, dodaje Ademaj, simboličnim prihodima (oko 50 miliona KM u 2000. godini) i nije, kaže, bilo nezadovoljstva niti narušenih međuljudskih odnosa kakve imamo danas.

Ministarka dodaje da je u tom periodu u Kliničkom centru bilo više od 2.000 bolesničkih kreveta, godišnje liječeno oko 70.000 pacijenata i sve se to opskrbljivalo sa 50 miliona KM. Vrijednost kapitala je iznosila skoro 700 miliona KM.

Danas, kaže, Klinički centar ima kapacitet od 1.560 bolesničkih kreveta, 45.900 pacijenata godišnje, a godišnji prihod čak 220 miliona KM. Vrijednost kapitala sa zavidnih 700 miliona KM smanjila se na 200 miliona KM.

Ministarka je dodala da potpunu kontrolu nad radom ZZO-a KS ima SDA, jer ima većinu u Upravnog odboru.

"Finansijskim planovima ste sačinili takvu raspodjelu sredstava kojom bi se u potpunosti onemogućio rad većine zdravstvenih ustanova, čiji direktori nisu iz SDA (Opšta bolnica “Prim. dr Abdulah Nakaš“, Dom zdravlja KS, Apoteke Sarajevo, Zavod za medicinu rada KS, Stomatološki fakultet, a najveći dio sredstava se planirao usmjeriti prema KCUS-u. To bi u potpunosti onemogućilo pružanje zdravstvenih usluga i isplatu plaća u tim ustanovama, a krajnji cilj je bio ekonomski uništiti ove ustanove i prikazati rukovodstva ovih ustanova nesposobnim, a s druge strane stvarati štedionicu u Kliničkom centru".

Zbog toga su, kaže, na ovakve finansijske planove urgentno uloženi amandmani da se za ove ustanove osiguraju dodatna sredstva i spase od kolapsa.

"I pored toga Klinički centar je 2017. godinu završio poslovanje sa viškom prihoda nad rashodima, odnosno iskaznom dobiti od 25 miliona KM. Kako? Odgovor je jednostavan, dobivali su više sredstva nego što im pripada po normativima, a s druge strane su uskraćivali zdravstvene usluge pacijentima i preusmjeravali ih u druge zdravstvene ustanove, građani tokom liječenja u KCUS-u morali sami kupovati lijekove. Potom su ovo nazvali reformom i uspješnim poslovanjem. Ali, neka građani sami zaključe".

Ademaj optužuje Turkovića da "kao gospodar novca daje sebi za pravo da zapošljava administrativni kadar u ZZO".

"Pošto Finansijskim planom zagrabite sredstava koliko hoćete, fiskalna procjena vam je čista formalnost. Napominjem da je na vaš zahtjev i insistiranje premijera, Vlada KS na sjednici održanoj 24. maja 2018. godine dala je saglasnost za prijem 18 radnika u ZZO sa obavezom da popunu istih mora izvršiti putem javnog konkursa. Iako je ZZO institucija sa najboljom informatizacijom, broj zaposlenih svake godine raste. Dakle, mogu se zapošljavati administrativni, ali ne i zdravstveni radnici. Direktor Turković bi, po instrukcijama, želio da krčmi narodne novce na način da dolmi zdravstvene ustanove u kojima su kadrovi SDA kako bi se prikazali kao veliki sposobni menadžeri, a ostale ekonomski uništiti i prikazati ih nesposobnim".

Ministarka Ademaj dodaje da je Turković svojim dolaskom u ZZO KS na mjesto direktora zatekao stanje velikog rasipništva u trošenju sredstava, kao i brojne neregularnosti u radu i poslovanju, o čemu je i revizija iskazala svoj nalaze i dala preporuke za otklanjanje istih. Međutim, napominje da je Turković bio član Upravnog odbora ovog Zavoda u vrijeme kada su dešavale brojne nepravilnosti u poslovanju Zavoda, pa je u tom svojstvu morao znati za te nepravilnosti, jer je to uloga organa upravljanja, te predlagati i mjere za njihovo sprečavanje i otklanjanje.

Kako bi završila sa javnom polemikom, ministarka Ademaj pozivala je direktoricu Kliničkog centra i direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja na javni dijalog u bilo kojem programu i bilo kojoj TV kući, kako bi javnost prosusudila, kako kaže, o njima i njihovim djelima.