latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:12 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Doboj: Ponovljeno suđenje u slučaju prevare i bespravne gradnje

Pred Osnovnim sudom u Doboju završeno je ponovljeno suđenje u slučaju prevare i bespravne gradnje.

Zoran Miličević i njegov brat tužili su Grad Doboj i Udruženje „Složno“ i u prvostepenom postupku presudu vrijednu 400 hiljada dobili u svoju korist, ali je Okružni sud narediio da se suđenje ponovi.

I tužioci i tuženi ostaju pri svojim stavovima. Tužilac od grada Doboja i udruženja Složno zahtijeva isplatu 400.000 maraka, jer su mu porušili kuću i na njegovoj zemlji sagradili zgradu, za šta nije dobio tri stana i poslovni prostor, kako je predviđao ugovor sa udruženjem. Grad Doboj osporava visinu naknade, smatra da je potraživanje zastarjelo i da grad nije adresa za odštetu . Za tužioce riječ je o bespravnoj gradnji, a odgovornost za to, kažu, snose nadležne gradske službe.

- U vrijeme izgradnje stambeno-poslovnog objekta od strane udruženja Složno niko se nije obraćao građevinskoj inspekciji grada Doboja da zaustavi gradnju zbog neriješenih imovinsko–pravnih odnosa. Spor znači nastaje 2005. godine nakon izgradnje stambeno poslovnog objekta kada udruženje Složno nije izvršilo svoje ugovorne obaveze prema tužiteljima, rekla je Milkica Garić, zamjenik pravobranioca i zastupnik grada Doboja.

Zamjenik punomoćnika tužioca Zorana Miličevića, Armin Ibrahimpašić istakao je da su inspekcije dužne po službenoj dužnosti da rade.

- Znači niko ne može reći da nije znao za gradnju, prema tome odatle proizilazi odgovornost nadležnih organa uprave, dodao je on.

Na današnjem ročištu, na zahtjev tuženih, ponovo je saslušan vještak građevinske struke. Presuda je najavljena za 19.oktobar, a cijeli proces traje skoro 15 godina.

- Bez obzira na dužinu trajanja ovoga svega,trebalo je dosta strpljenja. Na sreću imali smo ga i vjerujem da će to rezultirati zadovoljstvom, istakao je Miličević.

Drugotuženi, Udruženje Složno i investitor Milenko Božić, nisu se pojavljivali na ročištima.

Ranijom presudom sud je naredio da Grad Doboj solidarno sa Udruženjem Složno poruši stambeno poslovni objekat i izgradi kuću ili braći Miličević isplati oko pola miliona maraka sa zateznim kamatama.