latinica  ћирилица
25/04/2024 |  20:42 ⇒ 26/04/2024 | 06:59 | Autor: RTRS

Cvijanović: Očekujem da se Tužilaštvo BiH ozbiljno pozabavi prijavom koju sam podnijela protiv Lagumdžije (VIDEO)

Zlatko Lagumdžija je jednostrano i samovoljno djelovao u vezi sa pripremom teksta i podnošenja rezolucije o Srebrenici na usvajanje Generalnoj skupštini UN, bez obaveznog ovlaštenja Predsjedništva BiH, čime je u potpunosti zaobišao jasno propisane procedure i grubo prekršio Ustav, zbog čega očekujem da se Tužilaštvo BiH ozbiljno pozabavi krivičnom prijavom koju sam podnijela, poručila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, gostujući u Dnevniku plus.
Željka Cvijanović (Foto: www.instagram.com/zeljka.cvijanovic/) -
Željka Cvijanović (Foto: www.instagram.com/zeljka.cvijanovic/)

Rezolucija o Srebrenici i ako bude usvojena, neće biti usvojena onako kako se to dešavalo u prošlosti, jer kako kaže, nije se dešavalo da neko u okviru svoje države ne ispoštuje svoje procedure, kao što je to slučaj sa Lagumdžijom.

Cvijanovićeva je istakla da iako rezolucija o Srebrenici nema obavezujući karakter, itekako može da izazove značajne posljedice.

- Imate i neke zemlje, koje smatraju, da je ovdje na sceni zloupotreba, jer treba da se kamuflira teška situacija, u odnosu na ovo što se dešava u Gazi, odnosno da se poveže nešto, što nikako ne može da poveže. Ono što je porazno, jeste da konsultacija nije bilo - istakla je Cvijanović. Dakle nemaju pravo da uzurpiraju nadležnosti, nemaju pravo da budu taj koji kreira sudbinu. Vi ste izvršilac, službenik koji je imenovan na određenu poziciju da predstavlja zemlju i to znači nas troje - dodaje Cvijanović.

Kako ističe, riječ je o velikoj zloupotrebi položaja.

- U proceduralnom smislu zaobišli su nekoga ko mora da bude, uključen u donošenje odluka, nekog ko mora biti jedan od tri. Ignorišući mene pokazali su apsolutnu zloupotrebu svoga položaja, jer su odlučili da proslijuju pisma jednog člana Predsjedništva, a da blokiraju pisma drugog člana i to dva puta.

Kada je riječ o protestu Rame Isaka, Cvijanović ističe, da je on plagijator.

- Nije mogao da smisli ni drugačiji naziv protesta. Ukoliko pominješ predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ne mora da znači da možeš da mu pariraš. On je odlučio da saziva ljude, da smakne pažnju sa problema, koji tamo postoje - navodi Cvijanović.

Na sjednici Predsjedništva BiH, Cvijanović dodaje, da će jedna od tačaka biti o obukama, koje su se dešavale u kasarnama BiH.

- Tražimo informaciju o toj obuci, odnosno, načina na koji su oni došli do procesuiranja te obuke, u tim kasarnama, koje predstavljaju imovinu, da tako kažem, Oružanih snaga BiH, koja je zajednička - dodaje Cvijanović.