latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:08 | Autor: SRNA

Kojić: Uvrstiti prijedlog o ponavljanju postupka zbog lažnog svjedočenja

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić pozvao je poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH da danas ne razmatraju izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, dok ne bude uvršten prijedlog ovog centra koji se odnosi na ponavljanje postupka u pravosnažnim predmetima, zbog lažnog svjedočenja.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je precizrao da je riječ o prijedlogu da lice koje je dalo lažni iskaz, a na osnovu kojeg je utvrđena navodna odgovornost osuđenog, može dati izjavu o priznanju lažnog iskaza koja će biti ovjerena kod nadležnog organa i može poslužiti kao dovoljan dokaz da postupak bude ponovljen.

- Imamo slučajeve gdje lica priznaju da su dala iskaz pod pritiskom tužioca i da su svjesni da su nedužnog čovjeka poslali u zatvor, ali nisu spremni da krivično odgovaraju - rekao je Kojić za Srnu.

On je napomenuo da sadašnje zakonsko rješenje podrazumijeva da do ponavljanja postupka može doći isključivo utvrđivanjem krivične odgovornosti lica koja su davala lažni iskaz.

- To podrazumijeva da lica moraju krivično odgovarati da bi došlo do ponavljanja postupka, što do sada u pravosudnom sistemu BiH još nije bio slučaj i upravo je svjesno dato takvo rješenje jer niko protiv sebe neće pokrenuti krivični postupak - rekao je Kojić.

Nažalost, kaže Kojić, imajući u vidu kakvo je pravosuđe u BiH i kakve je presude donosilo u vezi sa ratnim zločinima, postoji mnogo pravosnažnih presuda u kojima su određena lica osuđena zbog davanja lažnog iskaza svjedoka, iako nemaju nikave veze sa tim dešavanjima.

On smatra da danas ne bi trebalo da budu razmatrane izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, dok ne bude uvršten prijedlog Republičkog centra koji je usmjeren na uspostavljanje vladavine prava, pravičnosti i jednakosti građana pred zakonom.

Kojić je podsjetio da je ovaj prijedlog poslat još u junu na osnovu zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas na hitnoj sjednici da razmatraju izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, po hitnom zakonodavnom postupku.