latinica  ћирилица
27/08/2018 |  20:25 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Hladnije vrijeme problem za migrante u USK!

Migranti i dalje pristižu u Unsko-sanski kanton, a nadležne i lokalno stanovništvo posebno brine dolazak hladnijeg vremena. U bihaćkom Đačkom domu, koji je i jedan od najvećih prihvatnih centara, uskoro počinju pripreme za zbrinjavanje migranata tokom zime. Provale u kuće i sukobi među migrantima i dalje su problem.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Prema evidenciji Kantonalnog MUP-a, od početka godine legitimisano je oko 5.800 migranta, a procjena je da ih se na području kantona trenutno nalazi između 3.500 i 4.000.

Najveći broj, njih oko 1.000, nalazi se u bihaćkom Đačkom domu. Gotovo svi imaju isti cilj – domoći se zemalja Zapadne Evrope.

Nadležni najviše strahuju od zime koja dolazi. Zbog toga, ubrzano se radi na pripremanju Đačkog doma za boravak migranata u zimskim uslovima.

"Mi pripremamo ubrzo rekonstrukciju krova, male rekonstrukcije u unutrašnjosti, i veliku rekonstrukciju koja će podrazumijevati pripremu za zimu", pojašnjava Amira Hadžimehmedović iz Međunarodne organizacije za migracije.

A provale migranata u stambene objekte i dalje su svakodnevica, naročito u selima oko Bihaća.

Svoje pravo lice migrantska kriza je pokazala i u bihaćkom pograničnom vikend-naselju Zavalje. Od oko 20 vikendica, gotovo da i nema one koja nije provaljena i ostavljena u neredu.

Neposredna blizina Plješevice, i granice sa Hrvatskom odredila je sudbinu ovog sela, kroz koje dnevno prođe i preko 100 izbjeglica. A dolazak hladnog vremena upravo je ono što najviše brine lokalno stanovništvo.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona ističu da je bezbjednosna situacija pod kontrolom.

Sukoba migranata s lokalnim stanovništvom nije bilo. Međutim, međusobni sukobi su česti. U tri navrata pretresani su objekata koje migranti koriste.

"U sklopu ovih aktivnosti koje su provodili policijski službenici pronađena je veća količina hladnog oružja, boksera, pajsera, i određena količina opojne droge kanabis sativa", rekla je Snežana Galić, portparolka MUP-a USK-a.

Migranti skloni krivičnim djelima, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, premještaju se u migrantski centar u Istočnom Sarajevu, a na terenu je svakodnevno povećan broj policajaca, ističu iz kantonalnog MUP-a.