latinica  ћирилица
08/08/2018 |  12:16 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

"Dušu nisu ubili" - promocija i u Herceg Novom

U okviru manifestacije "Trg od ćirilice" u Herceg Novom je sinoć predstavljena knjiga i dokumentarni film "Dušu nisu ubili" autorke Mire Lolić Močević i monografije "Zatiranje Srba u 20. vijeku" profesora doktora Drage Mastilovića.

Ovo je prva promocija ovog projekta nastalog pod okriljem udruženja "Srpsko-ruski most", na području Crne Gore.

Dokumentarni film i knjiga "Dušu nisu ubili" sabira ispovijesti neposrednih svjedoka i žrtava zločina počinjenih nad srpskim narodom, nastojeći da kroz ta autentična i potresna svjedočanstva sačuva od zaborava strašne golgote koje je prošao srpski narod tokom dvadesetog vijeka.

- Јako je važno da naše komšije i mi Srbi kažemo šta se desilo, jako je važno da se njeguje ta kultura sjećanja - ističe Mira Lolić-Močević, autorka.

Pokušaji i nastojanja zatiranja Srba zapadno od Drine vuku korijene još iz 19. vijeka, a planski okvir dobijaju sa austrougarskom okupacijom, da bi tokom Drugog svjetskog rata i postojanja NDH doživjeli kulminaciju sa jasnom genocidnom namjerom iskorjenjivanja Srba na području Bosne i Herecegovine, smatra prof. dr Draga Mastilović.

Istorijske fakte sabrane iz arhiva, prikupljene dokumentacije i svjedočenja sabrao je u istorijsku monografiju "Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku".

Film "Dušu nisu ubili " već je preveden na engleski, ruski i njemački jezik, a u toku je prevođenje i obje knjige, a ta izdanja biće predstavljena na beogradskom sajmu knjiga.