latinica  ћирилица
18/07/2018 |  16:19 ⇒ 19/07/2018 | 07:46 | Autor: RTRS

Provjereni kadrovi u izbornu trku i u banjalučkoj regiji

CIK BiH počinje ovjeru kandidatskih lista. Rok za otklanjanje nepravilnosti, budu li uočene, jeste pet dana. Na provjeru će i liste za banjalučku regiju, čiji su nosioci biračima dobro poznata imena. I ovaj put, stranke su odlučile da kandidate za Narodnu skupštinu i Parlament BiH predvode iskusni kadrovi - aktuelni parlamentarci, ministri, direktori javnih preduzeća, lideri partija.

Najveća stranka, SNSD, po oprobanom receptu, u prve redove postavila je dugogodišnje političare, koji su stranačke interese zastupali u zajedničkim institucijama.

Tu bi, u naredne četiri godine, mogao da ostane i Nebojša Radmanović, koji je nosilac liste SNSD-a za Parlmament BiH u Izbornoj jedinici 1.

Kandidate ove stranke, za Parlament Srpske, među kojima su predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović, ministar finansija Zoran Tegeltija, direktor UKC-a Vlado Đajić, i bivši poslanik Srđan Mazalica, predvodi Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

- Imamo jaku listu, očekujemo pobjedu i rast najmanje za jednog ili dva poslanika u odnosu na 2014. godinu - rekao je Špirić, nosilac liste SNSD za NSRS u Izbornoj jedinici tri.

Kakva su očekivanja u najvećoj opozicionoj stranci, SDS-u, ne žele da otkriju. U Izbornoj jedinici jedan u trci za Parlamentarnu skupštinu BiH predvodiće ih aktuelni ministar bezbjednosti Dragan Mektić. Narodni poslanik Davor Šešić, u bitku za novi mandat, kreće kao nosilac liste SDS za NSRS u Izbornoj jedinici tri.

"Imamo procjene, ali nećemo ih iznositi u javnost. Svakako da očekujemo izborni rast, vrijedno radimo", kaže Šešić.

Poznata imena i na vrhu lista DNS-a. Dragutin Rodić, kao nosilac, bori se za ulazak u Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Prvi parlamentarac Srpske, Nedeljko Čubrilović, koji predvodi kandidate DNS-a za Narodnu skupštinu, očekuje dobar izborni rezultat.

"Ovaj put u Izbornoj jedinici tri očekujemo najmanje dva poslanička mamndata direktno. To je naš cilj, mislim da je realno postavljen, na bazi parametara koje imamo u ovom trenutku", istakao je Čubrilović, predsjednik NSRS i nosilac liste DNS-a za NSRS u Izbornoj jedinici tri.

Ciljeve je postavila i PDP, čiji predsjednik Branislav Borenović, predvodi kandidate za Parlament BiH. Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, boriće se za mjesto u Parlamentu Srpske, kao nosilac PDP-ove liste za Banjaluku. Na listi je i najmlađi odbornik u banjalučkoj skupštini Draško Stanivuković.

"Tri najvažnije stvari koje će PDP sa partnerima raditi u Republici Srpskoj, u novoj Vladi Srpske, jeste da napravimo uslove da ljudi žive bezbjedno i da žive od svog rada", naglasio je Crnadak.

U Socijalističkoj partiji, imena nosilaca dogovorena su još u januaru. Listu za Parlamentarnu skupštinu predvodi iskusni političar Živko Marjanac. Kada je riječ o Parlamentu Srpske, prvo ime na listi, novije je u političkim vodama - Goran Selak, direktor KPZ-a Banjaluka.

Predsjednik NDP-a i narodni poslanik Dragan Čavić, novi mandat u Parlamentu Srpske mogao bi da obezbijedi kao nosilac liste koalicije "NDP DRAGAN ČAVIĆ-NS-SNS-SLOBODA".

Kandidati njegove stranke za Parlamentarnu Skupštinu BiH biće na listama koalicije "SDS lista".

Manje stranke svoje šanse tražiće na kompenzacionim listama, poput Ujedinjene Srpske, čiji je lider Nenad Stevandić na SNSD-ovoj listi za Parlament BiH, dok će lider Srpske radikalne stranke, Milanko Mihajlica ponovo na SDS-ovu listu za Parlament Srpske.