latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:20 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Iz godine u godinu sve veći broj alergijskih reakcija na ambroziju

Iz godine u godinu sve veći broj je lica koji imaju alergijske reakcije na ambroziju, biljku koja se ubrzano širi i proizvodi veliku količinu polena koji je izuzetno jak alergent.

Zahvaljujući odredbi o uništavanju ambrozije na području grada Bijeljina kao i kaznenim mjerama manji je broj površina pod ovom biljkom, ali stanje na terenu još nije zadovoljavajuće.

Odluka o uništavanju ambrozije na području Bijeljine na snazi je već 13 godina, što je doprinijelo smanjenju površina pod ovom biljkom, koja izaziva alergijske reakcije kod sve većeg broja stanovnika. Nadležni inspektori vlasnike parcela na kojima je izrasla ambrozija upozoravaju usmenom naredbom ili dostavljanjem rješenja da unište ambroziju, što u većini slučajeva i bude urađeno, te nema potrebe za novčanim kažnjavanjem.

"Nismo imali potrebe za tim, jer na svako naše rješenje građani bi odgovarali, te izvršili uništavanje ambrozije kako je naloženo tim rješenjem. Međutim, ima dosta zemljišta koje se nalazi u gradskom vlasništvu, gdje su se ljudi odselili nema niko. U tom slučaju grad Bijeljina je obezbijedio 15.000 sredstava za dodatno uništavanje ambrozije iz budžeta", kaže Zoran Perić, poljoprivredni inspektor Bijeljina.

Najbolji način za uništavanje ambrozije jeste čupanje iz korijena ili košenje. Da smo često neodgovorni i očekujemo da će taj posao neko drugi uraditi umjesto nas potvrdili su i građani Bijeljine.

Alergijska kijavica, curenje iz nosa, svrab i crvenilo očiju, osjećaj grebanja u grlu jesu simptomi alergije na ambroziju, dok kod težih slučajeva može doći i do otežanog disanja i gušenja.

"Prije početka cvjetanja ambrozije preporučuje se na nekih dvije nedjelje uzimanja terapije preventivno da se djeluje. Mogu se uzimati nazalni sprejovi koji sadrže kortikosteroide i oni su se pokazali najefikasnijim. Mogu se uzimati i histaminici", objašnjava doktorica Gordan Okuka.

Za one koji imaju alergiju na ambroziju najteži je period od druge polovine avgusta, pa sve do sredine septambra, kada je ambrozija u punom cvatu.