latinica  ћирилица
25/04/2024 |  13:01 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Konferencija "Digitalni svijet": Moraju biti zaštićene najveće žrtve zloupotrebe - djeca (FOTO/VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da digitalni svijet ima svoje prednosti, ali i da sa sobom nosi velike opasnosti zbog čega moraju biti zaštićene najveće žrtve zloupotrebe, a to su djeca.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan, koji je danas u Banjaluci otvorio konferenciju "Digitalni svijet" povodom Međunarodnog dana djevojaka i žena u informaciono-komunikacionom sektoru, napomenuo je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske razvilo svoje kapacitete kroz posebnu jedinicu za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta.

- Otkrili smo veliki broj kriminalnih i organizovanih međunarodnih i lokalnih grupa koje su zloupotrebljavale u digitalnom svijetu djecu, koja su bila žrtve. Imali smo veliki broj hapšenja i otkrivenih krivičnih djela u tom smislu - rekao je Karan.

FOTO: RTRS

On smatra da je potrebno da žene i djevojke budu dio informacionog komunikacionog sistema i bezbjednosti, kao i da je trenutno u MUP-u na rukovodećim mjestima u informaciono-komunikacionih tehnologijama 50 odsto žena.

Prema njegovim riječima, radi se o posebnim profilima, obuci i kapacitetima.

- Na različite načine, kroz odabir dovodimo u MUP Republike Srpske najbolji kadar - poručio je resorni ministar.

Karan je naglasio da je važno da razvijeni IKT sistemi obezbijede sami svoju zaštitu, te zaštitu autorskih prava.

FOTO: RTRS

Načelnik Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije u MUP-u Srpske Divna Lovrić Bojanić rekla je da je cilj osnažiti djevojke da razvoj karijera nastave u oblasti IKT tehnologija.

Ona kaže da je poseban segment sajber bezbjednost, kao i da trenutno u svijetu ima oko četiri miliona radnih mjesta u vezi sa ovim sektorom.

MUP Republike Srpske organizuje konferenciju uz podršku Razvojnog programa UNDP u BiH kroz projekat "Јačanje sajber bezbjednosti u BiH" radi osnaživanja djevojaka da svoje obrazovanje i karijeru usmjere u oblast IKT.

Međunarodni dan djevojaka i žena u IKT sektoru obilježava se svake godine četvrtog četvrtka u aprilu u više od 140 zemalja svijeta.

Konferenciji je prisustvovao direktor policije Siniša Kostrešević, predstavnici IKT sektora, učenice Srednje elektrotehničke škole "Nikola Tesla" Banja Luka i drugi.