latinica  ћирилица
17/07/2018 |  15:17 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Trebinje: Nova spomen-soba borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata

Trebinje bi, do početka naredne godine, trebalo da dobije novu spomen-sobu borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata. Novi objekat trebalo bi da bude trajno rješenje, a inicijativu je podržala Gradska uprava.

Nakon uklanjanja dijela objekta Boračke organizacije, za potrebe izgradnje Palate pravde, postojeći, dotrajali prostor spomen-sobe izgubio je funkcionalnost. Prvi radovi za novi objekat, urađeni su prije sedam dana.

"Tražili smo da se nađe adekvatno mjesto, da bude modernija spomen-soba, pošto je postojeća napravljena 1996. godine i  prva je u Republici Srpskoj", kaže Pero Mišeljić, predsjednik Gradske Boračke organizacije, Trebinje.

Ideja je naišla i na odobravanje građana.

Danilo Milišić ističe da mu je drago da je neko shvatio da je vrijeme da se nešto uradi.

"Ovo je korisno iskorišćena površina za spomen-soba, koja će biti izgrađena uz Spomenik braniocima Trebinja. Pripremljena je dokumentacija za raspisivanje tendera za izgradnju", rekao Milišić.

Gradonačelnik trebinja Luka Petrović kaže da će biti kompletiran kompleks borcima iz proteklog rata. Idejno rješenje nove spomen-sobe poklon je arhitekata Trebinja.

"Kompleks ima novu simboliku suze, koja ističe iz centralnog dijela spomenika. U osnovi je krst, a ona kontinualno vodi posjetioca kroz čitav objekat, kroz postavku spomen-sobe", rekla je Miljana Vujačić arhitekta Projektnog biroa Kontura.

Centralni dio spomen-sobe nosiće trugaoni stub, koji je personifikacija Republike Srpske.

Osim fotografija 258 stradalih boraca Trebinjske brigade, stalnu postavku će činiti i dokumenti o ratnom putu jedinice i sačuvani eksponati iz proteklog rata.