latinica  ћирилица
16/07/2018 |  10:06 ⇒ 14:55 | Autor: SRNA

Asfaltiraju se prilazi carinskom terminalu kod novoizgrađenog mosta "Bratoljub" (FOTO)

Preduzeće "Zvornik-putevi" privodi kraju radove na proširenju i izgradnji dodatnih traka uz dionicu regionalnog puta Bratunac-Skelani u mjestu Pobrđe, gdje se gradi pristup budućem graničnom prelazu i carinskom terminalu kod novoizgrađenog mosta "Bratoljub".
Asfaltiraju se prilazi carinskom terminalu kod novoizgrađenog mosta "Bratoljub - Foto: SRNA
Asfaltiraju se prilazi carinskom terminalu kod novoizgrađenog mosta "BratoljubFoto: SRNA

 Ovih dana asfaltiraju se novoizgrađene kolovozne trake i prilaz do prostora predviđenog za carinski terminal kod mosta koji je izgradila Srbija između Bratunca i Ljubovije.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je sredstva za eksproprijaciju zemljišta i izgradnju pristupnih puteva, dok izgradnju zajedničkog terminala i graničnog prelaza za BiH i Srbiju treba da finansira Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je ranije da je UIO BiH dobila građevinsku dozvolu i može pristupiti raspisivanju tendera za izbor izvođača za izgradnju graničnog prelaza i carinskog terminala koji će biti na teritoriji Republike Srpske, ali zajednički za BiH i Srbiju.

Asfaltiraju se prilazi carinskom terminalu kod novoizgrađenog mosta "Bratoljub" (Foto: SRNA)

Prema ranijem dogovoru, Srbija je završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, Republika Srpska privodi kraju izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca i ostaje da se još izgradi plato za carinski terminal i granični prelaz sa nastrešnicom površine 2.000 metara kvadratnih, što finansira BiH.

Procijenjena vrijednost eksproprisanog zemljišta, radova na izgradnji pristupnih puteva i graničnog prelaza sa svim sadržajima je oko 7,5 miliona evra.

Nakon završetka ovog projekta biće ponovo uspostavljen teretni saobraćaj između Bratunca i Ljubovije, koji je obustavljen prije 10 godina zbog dotrajalosti starog mosta. Time će znatno biti skraćen put za prevoz robe iz unutrašnjosti BiH u centralnu Srbiju, a time i troškovi privrednih subjekata koji izvoze ili uvoze robu iz tih područja.