latinica  ћирилица
14/07/2018 |  17:45 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Horovi iz Srpske nastavljaju da nižu uspjehe na međunarodnim horskim takmičenjima

Horovi iz Republike Srpske nastavljaju da nižu uspjehe na međunarodnim horskim takmičenjima. Dugogodišnja tradicija i predan rad svrstali su naše horove među najbolje u svijetu.

Najskoriji uspjesi postignuti su u Јužnoafričkoj Republici, Slovačkoj i Srbiji.

Hor Banjalučanke na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Јužnoafričkoj Republici osvojio je treće uzastopno zlato, ovaj put u kategoriji tradicionalne muzike - a kapela. Niz uspjeha je već toliko dugačak da stvara pritisak da se nastavi, što svakako nije lako ostvariti na takmičenju na kojem nastupa više od 300 horova iz 62 zemlje.

Mješoviti hor Univerziteta u Banjaluci nastupio je na Međunarodnom takmičenju mladih u Bratislavi. Osvojili su dvije prve nagrade i zlatne diplome u kategorijama duhovne i folklorne a kapela muzike, i srebrnu diplomu u kategoriji pravoslavne duhovne muzike.

Zahvaljujući ovim i svim prethodnim uspjesima horovi iz Republike Srpske su postali izuzetni promoteri ovdašnje kulture.

Dugogodišnja tradicija horskog pjevanja akumulirala je znanje i iskustvo neophodne za usavršavanje talenta, kojeg ne nedostaje.

Niz uspješnih nastupa na međunarodnim takmičenjima nastavio je Kamerni hor iz Istočnog Sarajeva koji je pobijedio na prestižnom Internacionalnim horskim svečanostima u Nišu.