latinica  ћирилица
14/07/2018 |  15:06 ⇒ 15/07/2018 | 15:18 | Autor: RTRS

Јutrogošta i Donji Јelovac dobili novi most

Nakon višedecenijskih problema mještani dubičkih sela Јutrogošta i Donji Јelovac dobili su prvi most nad rijekom Crkvenom, kojim su konačno povezani sa ostatkom opštine.

Mještani su godinama bili prinuđeni da se snalaze kako bi stigli na posao, u školu ili ljekaru. Zbog čestih poplava od ostatka opštine ponekad su bili odsječeni i po pola godine.

Sada je dotrajali drveni most prošlost, jer je preko rijeke Crkvene izgrađen prvi betonski. Zbog čestih poplava, nerijetko su do ljekara, na posao ili u školu, pješice išli kroz bujicu ili zaobilaznim putem kroz šumu.

- Prelazili smo preko tog drvenog mosta dok nije bila velika voda. Kad je bila velika voda, onda nismo mogli nikuda, pa smo onda jedan dio puta, kada poplavi,  išli preko šume, priča mještanin Јutrogošte Gojko Crnogorac.

- Nevjerovatno je da u 21. vijeku par kuća bude odsječeno šest i više mjeseci u toku godine. Rijeka se izlijevala, ljudi nisu mogli prelaziti, ostavljali su kola, traktore, ističe Dragonjub Vučen iz Civilne zaštite Opštine Kozarska Dubica.

Ovaj most, kao prioritetni projekat, izgrađen je zahvaljuući kreditnim sredstvima.

- Mi smo na zahtjev građana izgradili most koji njima znači život. Most je koštao nekih petnaestak hiljada maraka. I pored ovog mosta u opštini K. Dubica, urađena su još ovakva tri mostića, kaže Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica. 

- Uspjeli smo da određenim uštedama, kroz tendere u opštini Kozarska Dubica, a u saradnji sa jedinicom u okviru Ministarstva poljoprivrede napravimo i ovaj most, naglasio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Darko Banjac. 

U protekle tri godine, u plavljenim područjima Kozarske Dubice, izgrađeno je sedam novih mostova.