latinica  ћирилица
19/06/2018 |  09:24 ⇒ 09:29 | Autor: SRNA

BiH "izgubila" 3,4 milijarde maraka od početka primjene SSP-a

Od početka primjene privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ do kraja prošle godine, zbog smanjenja i na kraju ukidanja carina za robu iz EU, BiH je "izgubila" 3,4 milijarde KM ili u prosjeku oko 385 miliona KM godišnje, pišu "Nezavisne novine".
Pad - Foto: ilustracija
PadFoto: ilustracija

List navodi da je 2008. godine, kada se na robu iz EU plaćala carina, BiH po tom osnovu prikupila 651 milion KM, a već sljedeće, kada je počela primjena privremenog SSP-a, svega 346 miliona KM.

Dalje, iz godine u godinu prihodi od carina su padali, a, očekivano, najmanje je prikupljeno u 2013. godini, kada su u potpunosti ukinute carine, i to svega 216 miliona KM.

Treba naglasiti i to da cijene tih proizvoda, i pored ukidanja carina, uopšte nisu padale, kako su tada pričali nadležni, već su ostale manje-više na istom nivou i gotovo svi su saglasni da BiH nije imala nikakvih koristi sprovođenjem SSP-a, pišu "Nezavisne novine".

"Tada je bio veliki pritisak EU da prihvatimo tako nešto i to smo i uradili uz onu priču da će nama biti bolje, a na kraju smo se doveli u prilično nezavidnu situaciju. Nismo podigli nivo konkurentnosti i žrtva smo tog procesa", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Goran Radivojac.

On je dodao da se u to ušlo "grlom u jagode", i ne samo kada je u pitanju ukidanje carine, jer sve to nije pratila ozbiljna unutrašnja politika koja bi amortizovala sve to.

"Naša birokratija je išla logikom - rekli su to iz EU i sigurno je za nas to dobro", istakao je Radivojac.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić ocijenio je da je sa carinama "trebalo zatezati".

"Mi smo to prihvatili, a vidimo da još zadugo nećemo ući u EU. Tada je bila priča da kad ukinemo carine, dobijamo pristup nekim fondovima, od čega, kao što vidimo, nema ništa", napomenuo je Vasić.

Prema njegovim riječima, jednostavno smo tehnološki zaostali i jačanjem konkurentnosti to nismo mogli nadomjestiti.

"Puno gore od gubitka novca po osnovu carina je uništavanje nekih grana industrije i privrede", upozorio je Vasić.

On je kao primjer naveo industriju mesa.

"Osim piletine, praktično i ne postoji industrija mesa, jer je ukidanjem carina tržište preplavila uvozna roba s kojom se domaći proizvođači nisu mogli nositi", zaključio je Vasić