latinica  ћирилица
16/06/2018 |  14:13 ⇒ 17/06/2018 | 12:34 | Autor: RTRS

Djeca sa Kosmeta u posjeti Srpskoj

U Višegrad je danas doputovalo 900 djece sa Kosova i Metohije, za koje je centralni doček organizovan u Andrićgradu.

Djeca su posjetila Srpsku u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", nakon čega je prigodan program upriličen u Sportskoj dvorani Višegrad.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da su u Republici Srpskoj svi radosni što dolazi veliki broj djece sa Kosova i Metohije.

"Značaj je ogroman, jer spajamo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske i stvaramo trajna prijateljstva", istakao je Malešević.

On je naglasio da će ovaj projekat biti nastavljen i u budućem periodu s ciljem povezivanja srpskog naroda iz Srpske i sa Kosmeta.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je opština Višegrad domaćin za djecu i njihove nastavnike sa Kosova i Metohije.

"U Višegradu smo organizovali manifestaciju povodom dolaska djece. Pripremili smo prigodan program i za 50 djece koji ostaju u Višegradu sedam dana, a u organizaciju su uključene ustanove i preduzeća kako bi ponijeli najljepše uspomene iz ovog grada", istakao je Đurević.

On je dodao da je ovo za Višegrad veoma značajan događaj, jer Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku povezuju mnoge stvari.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da je ovo jedan narod koji je prošao istu patnju i zato je ovo velika pomoć za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je projekat dolaska djece pokrenut 2012. godine da bi se spojila djeca sa Kosova i Metohije i Republike Srpske i poželio svima da steknu nova prijateljstva.

"Uspijevamo svake godine da organizujemo ove susrete, a ovogodišnji doček je najmasovniji", rekao je Arlov i zahvalio na pomoći opštini Višegrad i Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ovaj sedmi i najmasovniji dolazak djece sa Kosova i Metohije do sada, a podržalo ga je više od 800 porodica iz Republike Srpske, istakao je Arlov.

Kod vršnjaka širom Srpske do 23. juna gostovaće 900 djece zajedno sa 80 profesora i nastavnika iz oko 50 osnovnih škola iz svih srpskih opština na KiM.

Ovaj projekat Odbor realizuje od 2012. godine, a uključujući djecu od ove godine, sa cijelog područja Kosmeta u Srpskoj će ukupno boraviti oko 3.500 djece u pratnji 300 prosvjetnih radnika.

U Srpsku su doputovali mališani iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Vučitrna, Srbice, Peći, Kline, Obilića, Kosova Polja, Gračanice, Lipljana, Štrpca, Novog Brda, Gnjilana, Vitine i Kosovske Kamenice.

Djeca će boraviti kod porodica u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Doboju, Tesliću, Derventi, Modriči, Brodu, Šamcu, Han Pijesku, Palama, Istočnom Novom Srajevu, Višegradu i Trebinju.