latinica  ћирилица
16/06/2018 |  08:50 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

U Srpsku danas stiže 900 djece sa Kosova i Metohije

Ukupno 900 djece sa Kosova i Metohije danas će u okviru projekta Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske doputovati u Višegrad, gdje će biti organizovan centralni doček.
Djeca sa Kosova u RS - Foto: RTRS
Djeca sa Kosova u RSFoto: RTRS

Svečanom dočeku u Višegradu prisustvovaće ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.

Ovaj sedmi i najmasovniji dolazak djece sa Kosova i Metohije do sada, podržalo je više od 800 porodica iz Republike Srpske, istakao je predsjednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov.

Naveo je da će kod vršnjaka širom Srpske do 23. juna gostovati 900 djece zajedno sa 80 profesora i nastavnika iz oko 50 osnovnih škola iz svih srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Djeca dolaze iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Vučitrna, Srbice, Peći, Kline, Obilića, Kosova Polja, Gračanice, Lipljana, Štrpca, Novog Brda, Gnjilana, Vitine i Kosovske Kamenice.

Djeca će boraviti u Banjaluci, Prijedoru, Novom Gradu, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Doboju, Tesliću, Derventi, Modriči, Brodu, Šamcu, Han Pijesku, Palama, Istočnom Novom Srajevu, Višegradu i Trebinju.

Arlov je podsjetio da ovaj projekat Odbor realizuje od 2012. godine, te naglasio da će, uključujući djecu od ove godine, sa cijelog područja Kosmeta u Srpskoj boraviti ukupno oko 3.500 djece u pratnji oko 300 prosvjetnih radnika.

- Ovaj projekat su podržale i lokalne zajednice domaćini, mnoge osnovne škole, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, Elektroprivreda i Šume Republike Srpske, Banja Vrućica, Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i Uprava Vlade Srbije za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu - istakao je Arlov.

Djecu koja će doputovati u 18 autobusa, na centralnom dočeku, osim ministra Maleševića, pozdraviti i zamjenik direktora Kancelarije za KiM Željko Јović i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Dočeku će prisustvovati i 19 delegacija gradova i opština domaćina, kao i načelnik Mitrovičkog okruga Vaso Јelić, predsjednici opština Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i Zvečan Ivan Todosijević, te delegacije Ambasade Srbije u BiH i Ministarstva prosvjete Srbije.

Iz Odbora je najavljeno da je Centralni doček organizovan u 13.00 časova u Andrićgradu.