latinica  ћирилица
11/06/2018 |  18:56 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

SANU: Uručena nagrada iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, uručena je nagrada iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za djela visoke umjetničke vrijednosti, prvi put objavljena u prošloj godini. Dobitnici su Goran Milašinović za roman "Slučaj Vinča" i Dragan Lakićević za zbirku poezije "Pesme za jednog čitaoca".

Roman "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića govori o akcidentu do kojeg je došlo 1958. godine u Institutu za nuklearne nauke "Vinča". U njemu, pisac je na posredan način napisao i odu ljudskoj plemenitosti.

"Književnost katkad jedina preostaje za slučaj kad moramo da izmjerimo opseg ljudskosti. Istina je, nekada – manjak ljudskosti. Ali, nekada i njene vrhunce – kao u romanu "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića", ističe dopisni član SANU Goran Petrović.

Dobitnik ističe da je posljedica nagrade to što se ponovo vratio iščitavanju Ćopićevih stranica i shvatio koliko je bio dubok i višeznačan pisac, u čijem djelu ima filozofske tišine.

"Iako je njegova književnost jako nemirna i buntovna, mislim da provejava taj jedan mir i tišina, što ga čini velikim piscem, pravim piscem. Prosto, on je imao svoju Јasnu Poljanu, a svaki pisac mora da ima neku svoju Јasnu Poljanu", kaže Milašinović, dobitnik nagrade.

Višedecenijsko pjevanje Dragana Lakićevića, u nagrađenoj zbirci, dostiglo je punu zrelost i dovelo ga u stanje pjesničke preobraženosti. S ovim izborom saglasio bi se i onaj po kome nagrada nosi ime, kaže Matija Bećković.

"On je u Draganu Lakićeviću dobio jednog od svojih najvjernijih duhovnih sinova, koji je među topčiderskim platanima, našao svoju baštu sljezove boje", rekao je akademik Bećković.

Ovo priznanje velika je čast svakom piscu, a posebno onom koji je odrastao uz Ćopićeva književna djela, ističe Lakićević.

"Branka Ćopića sam ja i upoznao i štampao ga kasnije kao urednik, ali ono rano što sam naučio i što nikad do danas nisam zaboravio – to je moja najveća srodnost sa njim, ja ga smatram svojim književnim rođakom", kaže on.

Ova nagrada je samo produžetak i djelić ogromne nagrade, koju je Branko Ćopić svima nama već dao, kažu dobitnici.