latinica  ћирилица
15/01/2018 |  15:22 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Јapanski premijer Abe u posjeti Srbiji (FOTO/VIDEO)

Јapanski premijer Šinzo Abe stigao je danas u posjetu Srbiji, gdje ga je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali premijerka Ana Brnabić i šef diplomatine Ivica Dačić.
Vučić - Abe - Foto: RTRS
Vučić - AbeFoto: RTRS

Јapanskom premijeru je ispred palate "Srbija" priređen svečani doček, intoniranjem himni Srbije i Јapana, a dobrodošlicu mu je poželio predsjednik Srije Aleksandar Vučić. Ovo je prva posjeta jednog japanskog zvaničnika na tako visokom nivou poslije trideset godina.

Abe u Srbiju dolazi u okviru evropske turneje, a domaćin mu je predsjednik Srbije. Јapanski premijer je u dvodnevnu posjetu Srbiji stigao zajedno sa delegacijom japanskih privrednika.

Vučić je izjavio da ova posjeta ima veliki značaj za unapređenje odnosa dvije zemlje s ozbirom na to da je riječ o prvoj posjeti japanskog premijera poslije tri decenije.

- Za nas vaša posjeta Srbiji ima istorijski značaj jer dolazi tačno 31 godinu poslije poslednje posjete japanskog premijera Srbiji - rekao je Vučić obraćajući se japanskom premijeru Šinzu Abeu.

Rekao je i da je veoma ponosan na činjenicu da Јapan i Srbija imaju dugu tradiciju dobrih međusobnih odnosa koje karakteriše uzajamno poštovanje, te podsjetio na prvu diplomatsku korespondenciju između Milana Obrenovića i japanskog cara Meiđija 1882. godine, te poručio da je još od tog vremena uzajamne odnose dva naroda obilježilo međusobno razumijevanje, poštovanje, kao i pomoć Јapana narodu Srbije.

Podjstio je da je Јapan pružio veliku pomoć Srbiji tokom poplava 2014. godine, na čemu je posebno zahvalio premijeru Abeu. Vučić je rekao i da Srbiji predstoji period razvoja bilateralnih odnosa i istakao da je sve više japanskih kompanija zainteresovano za ulaganje u Srbiju.

Vučić je rekao da su dobri ekonomski odnosi, kao i da Srbija dobro sarađuje sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (ЈICA). Rekao je i da je posjetio sve japanske fabrike u Srbiji od Јapan tobaka, Panasonika i novootvorenog pogona japanske kompanije Јazaki u Šapcu i da je vidio da su radnici izuzetno zadovoljni uslovima.

Naveo je da Srbija u međunarodnim organizacijama i institucijama pri izboru ključnih ljudi podržava Јapan i rukovodi se principima iskrenog prijateljstva sa tom zemljom.

Razgovor delegacija Srbije i Јapana

Abe: Srbija ključna za stabilnost regiona, proširujemo odnose

Premijer Јapana je rekao da mu je izuzetno drago što se kao premijer nalazi u prvoj posjeti Srbiji koja je, kako je ocijenio, ključna za stabilnost regiona, te primijetio da srpski predsjednik dobro poznaje Јapan.

- Zapadni Balkan je važan ne samo za stabilnost Evrope, već i cijele međunarodne zajednice. Јapan smatra da su odnosi sa Srbijom, koja je ključna za stabilnost regiona, produbljuju. Јapanske firme koje imaju interes da sarađuju sa Srbijom došle su sa mnom - rekao je Abe.

Od ove posjete kaže da očekuje dalji razvoj odnosa u ekonomskoj i svim drugim sferama.

- U Prvom svjetskom ratu 1914. godine mi smo pomogli vama, a mi nikada nećemo zaboraviti pomoć koju ste nam pružili nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine - rekao je Abe, te naglasio da su mnoge evropske države nakon cunamija uvele sankcije na uvoz iz Јapana, što je Srbija prva ukinula.

Istakao je da će tokom posjete biti razmatrana različita pitanja, a govorio je i o opasnosti od Sjeverne Koreje, koja lansira balističke rakete.

Izvor: Agencije