latinica  ћирилица
15/01/2018 |  11:01 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Pčelari iz Srpske zainteresovani za izvoz meda u EU (VIDEO)

Pčelari iz Republike Srpske zainteresovani su za izvoz meda u zemlje Evropske unije, zbog čega je ova poljoprivredna grana i institucionalno podržana odgovarajućim zakonima i propisima. Ipak, za organizovan izvoz domaćeg meda potrebno je ispuniti sve standarde koje propisuje Evropska unija.
Med - Foto: RTRS
MedFoto: RTRS

Proizvodnja meda za evropsko tržište znatno bi unaprijedila pčelarstvo i otvorila nova radna mjesta. Šamački pčelari su zato odlučili da preduzmu prvi korak i informišu se o svim propisima i standardima proizvodnje meda koji važe u Evropskoj uniji.

"Taj naš najveći proizvod-med, koji se najviše koristi u pčelarstvu, sa nekim evropskim normama i pravilima će se na neki način približiti našem običnom pčelaru", ističe pčelar iz Šamca Tihomir Vidović.

Predsjednik UG "Maslačak" iz Šamca Aco Malić naglasio je značaj podizanja nivoa pčelarstva, i ojačavanja prvo pčelara pojedinačno kako bi ojačali i udruženja, a samim tim i pčelarstvo na području naše države.

Pitanja koja se moraju riješiti da bi se osigurao izvoz meda u Evropu jesu, prije svega, zdravlje pčela i borba protiv patvorenog meda. Upravo to su i najbrži putevi da domaći pčelari obezbijede sredstva iz evropskih fondova.

Član Evropske komisije za kvalitet meda Dražen Lušić kaže: "Ljudi moraju znati da moraju opravdati trošenje novca, da svojim rezultatima moraju pokazati da je taj novac ispravno i na pravi način potrošen što neće biti mjereno samo na način da će ih EU, odnosno državna tijela brojiti, nego, da li će i potrošači biti zadovoljni. Prije svega, interes potrošača je na prvom mjestu, kao i interes proizvođača."

Pčelari iz Republike Srpske i Federacije BiH su tokom predavanja o temi "Evropski izazovi pčelarstva" iz prve ruke, od članova Evropske komisije za kvalitet meda, saznali koji standardi kvaliteta vrijede u Evropskoj uniji i na koji način su ih pčelari iz Hrvatske ispunili.