latinica  ћирилица
15/01/2018 |  10:50 ⇒ 12:37 | Autor: RTRS

Novi Grad: Sa radom počinju tri mini sirane (VIDEO)

Početkom februara u Novom Gradu trebalo bi da krenu sa proizvodnjom tri mini sirane. Projekat provodi Odjeljenje za poljoprivredu, a namijenjen je nezaposlenim ženama koje su se do sada bavile ovim poslom.
Nove mini sirane - Foto: RTRS
Nove mini siraneFoto: RTRS

Slavica Јapundža iz Rakana bavi se proizvodnjom mlijeka jedanaest godina. Njena porodica proizvodi i prodaje sir na pijaci. Uvjerena je da će uspjeti u novom poslu.

"U svakoj šansi postoje problemi, ali ja vjerujem da će proizvodnja i prodaja sira zaživjeti, mada će sigurno trebati vremena", ističe ona.

I Nada Bundalo iz Devetaka 25 godina proizvodi mlijeko i sir. Nakon što je prošla neophodnu obuku, spremna je da krene samostalno u proizvodnju.

"Da, vidjeli smo sve, i sve ćemo pitati šta nas bude interesovalo. To je izrada tvrdih sireva koji mogu da stoje. Mi to nismo proizvodili do sada", rekla je Nada.

Tehnologija proizvodnje tvrdih i polutvrdih sireva je veoma zahtjevna.

Majda Tupej iz Slovenije kazala je da je to veoma bitna tema, te da će je proširiti na higijenu proizvodnje i preradu. Takođe ističe da je proizvodnja i prerada mlijeka vrlo značajna kako bi sve bilo uredu.

Sandra Јešić, samostalni stručni saradnik u Odjeljenju za poljoprivredu kaže sljedeće: "Sirane bi trebalo da počnu sa radom početkom februara. Sve je pripremljeno. Obuka se završava i sve može početi".

Žene koje počnu proizvodnju sira obavezne su da budu registrovane kao komercijalno-poljoprivredno domaćinstvo.