latinica  ћирилица
09/01/2018 |  14:32 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Novi Sad: 9. januar je iskra postojanja srpskog naroda

U Novom Sadu danas je obilježen 9. januar, Dan Republike Srpske.U Svečanom salonu Sportskog i poslovnog centra "Vojvodina" tim povodom prelomljen je slavski kolač i održane prigodne besjede.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Saveza krajiških udruženja-Savez Krajišnika Ranka Srdić Milić istakla je u pozdravnom govoru da je nedavno prolazeći dionicom auto-puta Doboj-Banjaluka vidjela kako moćno djeluje tabla na kojoj je ispisano "9. januar".

"Tad sam znala da nema živog Srbina, a da mu duša ne zatreperi od tog prizora i da u njemu ne vidi iskru svog postojanja. Obilježavamo u Novom Sadu Dan Republike Srpske, da damo podstrek njenom narodu, da vide, da stalno mislimo na njih. Ujedno, da svi vidimo, da je Srpska garant opstanka srpskog naroda", naglasila je Milićeva.

Ona je uputila pozdrav i podršku, kako je navela, stvaraocima Republike Srpske Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

"Ne smijemo propustiti priliku, a da se duboko ne naklonimo onim bezmalo 30.000 junaka što dadoše svoje živote da utemelje Republiku Srpsku", rekla je Milićeva.

O značaju i budućnosti Republike Srpske govorili su i samostalni stručni saradnik u Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu Borislav Maksimović, predsjednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Јelušić, pomoćnik pokrajinskog sekretara Vojvodine za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Јovan Podraščanin i istoričar Momčilo Subotić.

O srpskom rodu kroz istoriju pjevao je poznati guslar Vlado Runjo.

Prije lomljenja slavskog kolača intonirane su himne Srbije i Republike Srpske.

Svečani salon "Spensa" bio je prepun onih koji su željeli da svojim prisustvom daju podršku opstanku i ostanku Republike Srpske.

Izvor: SRNA