latinica  ћирилица
08/01/2018 |  22:14 | Autor: RTRS

Starješine VRS: Tražiti puteve jačanja Srpske

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske /VRS/ čestitala je 9. januar - Dan Republike predsjedniku Miloradu Dodiku, premijeru Željki Cvijanović, borcima i starješinama VRS i svim građanima, ističući da je obaveza institucija i svih patriotskih snaga, bez obzira na partijske razlike, da zaustave devastiranje Srpske i traže puteve njenog jačanja.
Skupština starješina VRS (arhiva) - Foto: RTRS
Skupština starješina VRS (arhiva)Foto: RTRS

"Ovogodišnji Dan Republike Srpske obilježa se u složenim političko-bezbjednosnim uslovima, u kojima određene snage, prvenstveno iz Sarajeva, frustrirane neostvarenim ratnim ciljevima kidišu na Republiku Srpsku i stvorene vrijednosti odbrambeno-otadžbinskog rata, u nadi da će ih uz pomoć moćnih svjetskih krugova ostvariti", navodi se u saopštenju.

Iz Organizacije tim povodom podsjećaju na pokušaje zabrane obilježavanje Dana Republike, osporavanje referenduma kao legitimnog demokratskog prava za iskazivanje opredjeljenja, te na suđenje samo Srbima radi njihove dalje satanizacije kao jedinih krivaca za rat.

"Obaveza je institucija Republike Srpske i svih patriotskih snaga, da bez obzira na partijske razlike, zaustave devastiranje Republike Srpske i traže puteve njenog jačanja uz punu zaštitu kategorija boraca koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu dali najviše", navodi se u saopštenju.

U tome je posebna obaveza izabranih čelnih ljudi Srpske i svih predstavnika srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, naglašavaju iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

U Banjaluci će sutra biti obilježen Dan Republike Srpske nizom manifestacija kojima će prisustvovati zvaničnici Republike Srpske, Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH, te brojne zvanice iz regiona i svijeta.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej sutra će u Banjaluci, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Izvor: SRNA