latinica  ћирилица
08/01/2018 |  14:32 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Zasjedao Senat Republike Srpske (VIDEO)

U okviru obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske danas je u Banjaluci održana sjednica Senata.
Sjednica Senata Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Senata Republike SrpskeFoto: SRNA

Na radnoj sjednici kojoj je prethodio svečani dio, Senat Republike Srpske podržao je unutrašnju politiku institucija Republike Srpske usmjerenu ka konstruktivnom odnosu prema domaćim i međunarodnim institucijama.

Senatori su konstatovali da bi trebalo dodatno unaprijediti ekonomsku situaciju koju, u najvećoj mjeri, opterećuju međunarodni faktori.

Potpredsjednik Senata Republike Srpske Rajko Kuzmanović istakao je danas u Banjaluci da je unutrašnja politika institucija Srpske i ogromnog dijela stranaka iz ovog entiteta konstruktivna i usmjerena ka ekonomskom razvoju Republike.Kuzmanović je rekao da je, s druge strane, problem u svjetskoj politici koja snažno pritišće Srpsku i diriguje kako će se ona razvijati.

"Ta politika ne može biti sigurna, jer ono što je danas, već sutra nije. To stvara određene probleme. Metaforično, ta politika ima malo sunčanih perioda, a puno je magle, vjetra... Mi podržavamo politiku institucija Srpske", rekao je Kuzmanović novinarima, nakon sjednice Senata koja je održana u okviru obilježavanja 9. januara - Dana Republike Srpske.

On je napomenuo da je u ekonomiji Srpske mnogo toga urađeno u posljednjim godinama, što daje nadu da se ide naprijed.

Kuzmanović, koji je i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/, rekao je da je poboljšan opšti ambijent privređivanja, da je porastao domaći bruto domaći proizvod, kao i izvoz, da se investicije nastavljaju.

On je dodao da Srpska uspješno gradi škole, zdravstvene ustanove, puteve i drugu infrastrukturu.

"Treba formirati nekoliko radnih grupa unutar Senata koje će dati konkretne prijedloge institucijama Srpske za sve ove oblasti", rekao je Kuzmanović.

Član Senata Vladimir Lukić kaže da je potrebno stvarati dobre međuljudske odnose u Srpskoj i na nivou BiH, koji će biti pretpostavka i za opšti progres.

On je rekao da treba riješiti probleme nataliteta i iseljavanja najproduktivnijeg dijela stanovništva, te da je u tome važna i uloga žena-majki i kompletne porodice.

"Taj problem nećemo riješiti dok ne budemo ženi-majci dali pravo mjesto u društvu. Ako mislimo da opstanemo i da se razvijamo, o tome i natalitetu moramo povesti računa", poručio je Lukić.

Sjednicom Senata u Palati Republike predsjedavao je predsjednik tog savjeta Milorad Dodik, koji je i predsjednik Srpske, a prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Željka Cvijanović i brojni članovi ovog savjetodavnog tijela.

Na sjednici su zakletvu položili članovi Senata - profesori Čedomir Crnogorac i Stanko Stanić, oba iz Banjaluke, te istoričar Slavenko Terzić iz Beograda.

Prema Ustavu Republike Srpske, Senat je savjetodavno tijelo najviših ustavnih institucija Srpske i razmatra pitanja od posebnog značaja za politički, nacionalni, ekonomski i kulturni razvoj Republike Srpske dajući mišljenje najvišim ustavnim institucijama o pitanjima iz njihove nadležnosti.

Izvor: RTRS/SRNA