latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:52 ⇒ 07/12/2017 | 07:52 | Autor: RTRS

Iz Sarajeva nove optužnice protiv Srba (VIDEO)

Iz Sarajeva, nove optužnice! Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za ratni zločin u Vlasenici, protiv aktuelnog načelnika opštine Miroslava Kraljevića. Za zločin nad Bošnjacima `92. i `93. optuženi su i Mane Đurić, Radenko Stanić i Goran Garić, pripadnici tadašnje Stanice javne bezbjednosti.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Četvorica optuženih terete se za ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 lica, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja desetina Bošnjaka, pljačkanje i uništavanje imovine. Vlaseničani su, ipak, uvjereni da je riječ o političkim optužbama.

Kraljević je bio komandir Specijalnog voda SЈB, Đurić načelnik stanice, Stanić komandir, a Garić policajac. Optužnica ih tereti da su, sa drugim pripadnicima vojske i policije, progonili bošnjačke civile i zatvarali u objekte na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušica.

Ne znam o kakvim zločinima u Vlasenici sada govore. Pa nedavno je i Haški tribunal potvrdio da se u Vlasenici nije dogodio nikakav genocid i zločin, oslobodivši generala Ratka Mladića za te optužbe - kaže Spomenko Stojišić, predsjednik Boračke organizacije Vlasenica.

Predsjednik organizacije RVI Vlasenica Milinko Mišić podizanje optužnice smatra suludim.

 - Lično poznajem svu četvoricu i mogu da garantujem da nisu nikakve zločine pričinili - tvrdi Mišić.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem više od 140 svjedoka, dok će 20 svjedoka iskaz dati uz neke od mjera zaštite. Priloženo je više stotina materijalnih dokaza. Svako ko je počinio bilo kakav zločin treba da bude kažnjen, stav je ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Ipak, kaže, stvara se utisak da za ratne zločine moraju da odgovaraju samo Srbi.

- Samo se nadam da će sud da bude pravedan i da neće biti pristrasan - kaže Lukač

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Istraga se vodi od 2005, a bh. tužilaštvo slučaj je preuzelo u decembru 2007.