latinica  ћирилица
13/10/2017 |  21:22 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

EL: Zvezda startovala porazom u novoj sezoni

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su na startu nove sezone u Evroligi, u dramatičnoj utakmici protiv Žalgirisa u Kaunasu-78:76.

"Crveno-bijeli" su odigrali veoma hrabro protiv litvanskog šampiona, ali im je u završnici falilo malo iskustva, sreće, ali i više raspoloženih igrača.

Šut za pobjedu nakon nekoliko hrabrih napada imao Tejlor Ročesti, koji je odlučio da sam završi posljednji napad, ali nije bio precizan i Žalgiris je slavio pred više od 14.000 gledalaca.

Gotovo čitav duel protekao je u "rezultatskoj klackalici", pa ni fenomenalne partije Pera Antića i Milka Bjelice nisu bile dovoljne za trijumf "nove" Zvezde.

Utakmica u Kaunasu počela je velikom borbom na obje strane-Zvezda je igrala sjajno u odbrani, ali nije uspjevala da to kruniše ispod protivničkog obruča. Povukli su dvojica najiskusnijih, Milko Bjelica i Pero Antić, dok je na drugoj strani obično poentirao Dejvis.

U prvoj četvrtini viđeno je samo 28 poena, da bi u drugoj obje ekipe bile mnogo raspoloženije u napadu. DŽejms Feldin se probudio u redovima "crveno-bijelih" ali je ponovo Bjelica imao glavnu riječ pod košem, dok je kod Žalgirisa nekoliko napada lijepo riješio Vasilije Micić.

Bilo je očigledno da novajlijama aktuelnog srpskog i regionalnog šampiona fali iskustva u Evroligi, ali i pored toga Zvezda je držala priključak.

Potpuno druga slika viđena je u nastavku-Zvezda je dodatno zategla odbranu, igrala pametno i nije trošila napade, pa i promašaji nisu bili ishitreni. Opet je odgovornost preuzeo Bjelica, a ekipa je velikom borbenošću nadoknadila greške u napadu i preokrenula.

U posljednjih 10 minuta izabranici Dušana Alimpijevića ušli su sa +4, ali je onda krenula serija rivala koju je pokrenuo Kevin Pengos. Mučio je protivničku odbranu, vezao sedam poena i domaćin je ekspresno došao do vođstva.

Nisu se davali "crveno-bijeli", smanjili su na posjed minusa tri i po minuta prije kraja, ali kada god je trebalo da prelome, popuštala im je koncentracija. Ulanovas je tada uspješno završio dva uzastopna napada, Antić je sjajnom trojkom spustio na -1, kada je ponovo Pengos poentirao kada je trebalo.

Srpski tim ostao je hrabar do kraja, Bjelica je nakon sjajne akcije postigao trojku, a onda je naš tim imao sreće, pa je poslije izgubljene lopte i gledanja snimka Tejlor Ročesti imao posljednji napad. Ipak, na već opisan način je promašio i Zvezda je novu sezonu u Evroligi počela porazom.

U narednom kolu Evrolige, Zvezda dočekuje Barselonu, u petak 20. oktobra od 19 časova u hali "Aleksandar Nikolić".

hala: Žalgirio arena
broj gledalaca: 14.000
sudije: Elijas Koromilas, Matej Boltauzer, En Panter
startne petorke: Lazić, Dobrić, Ročesti, Lesor, Bjelica – Pengos, Tupan, Јankunas, Ulanovas, Dejvis

Izvor: B92