latinica  ћирилица
13/10/2017 |  20:10 | Autor: RTRS

Na Antarktiku uginulo 40.000 pingvina

Oko 40.000 pingvina na Antarktiku uginulo je od gladi ove godine. Nestašica hrane na Јužnom polu događa se već drugi put u samo četiri godine, piše Guardian.
Pingvini (Foto: thedailystar.net) -
Pingvini (Foto: thedailystar.net)

Od cijele kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku ove godine. Ovakve katastrofe nisu zabilježene u više od proteklih 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizleglih jaja.

Kolonija je doživjela sličnu sudbinu prije četiri godine, kada nijedan ptić nije preživio. Naime, zbog neobično velike količine leda u regiji nazvanoj Adelina zemlja, pingvini su bili prisiljeni da pređu dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je uzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Antarktik u cjelini ima rekordno nizak nivo ljetnjeg morskog leda, ali područje na kojem je živjela kolonija predstavlja izuzetak.

- Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije - rekao je vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja Јan Ropert-Kuder.

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja i upozorio na prijetnje ljudskog djelovanja kao što su ribarstvo i turizam. O ovoj katastrofi će sljedeće sedmice raspravljati 24 države Evropske unije i razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika.

Izvor: B92