latinica  ћирилица
13/10/2017 |  19:23 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo: Međusobna optuživanja SNSD-a i SDS-a (VIDEO)

Na skup opozicije u Palama, danas reagovanja iz SNSD-a u Istočnom Sarajevu. Staša Košarac poručuje da je riječ o prerano započetoj predizbornoj kampanji. Vlast SDS-a, PDP-a i NDP-a u Istočnom Sarajevu optužuje za višedecenijski kriminal. Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Ljubiša Ćosić rekao je da je, za vlasti SNSD-a, u ovaj grad uloženo više od 214 miliona maraka. Iz SDS-a odgovaraju - građevinski poduhvati SNSD-a u ovom gradu prate malverzacije.
Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Istočno SarajevoFoto: RTRS

U SDS-u, PDP-u i NDP-u svjesni su da nemaju podršku građana Srpske zbog njihove politike u Sarajevu, kaže Staša Košarac. Stranke iz Srpske koje su u vlasti u Sarajevu, koriste institucije BiH za vođenje specijalnog političkog i finansijskog rata protiv Republike Srpske, poručuje Košarac. Opozicionari u Srpskoj u Palama su govorili o strahu i režimu. Košarac podsjeća da je strah vladao ulicama Istočnog Sarajeva, kada je sadašnja opozicija tada bila vlast u Srpskoj.

"U avgustu 1998. ubijen je tadašnji načelnik CЈB Srđan Knežević, tzv. Beli vuk, u martu 2002. na Palama ubijen je direktor Јahorina osiguranja Risto Јugović, a iste godine na Sokocu ubijen je načelnik CЈB Željko Marković. To su bili časni i pošteni ljudi i nisu se plašili da govore o kriminalnim vrhovima režima koji su tada vladali ne samo u Istočnom Sarajevu, već i u Republici Srpskoj”, ističe Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH.

Košarac podsjeća da su SDS, PDP i NDP već 25 godina vlast u Istočnom Sarajevu. Podsjeća da su za to vrijeme uništeni prijeratni privredni giganti koji su nakon Dejtona preseljeni u Istočno Sarajevo. On pita, gdje je nestao novac od projekata izgradnje Srpskog Sarajeva? SDS uzvraća - SNSD optužuju za malvezacije prilikom građevinskih poduhvata koje je finansirala Vlada Srpske posljednjih godina u Istočnom Sarajevu.

"Kada se govori o neimarskim poduhvatima SNSD-a na području Istočnog Sarajeva, matematika je jednostavna: prvo su preko Studentskih domova i Administrativnog centra opljačkane desetine miliona maraka kojim sada tajkuni SNSD-a žele da se dograbe nekretnina Olimpijskog centra Јahorina”, stoji u saopštenju SDS-a.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić ističe da su u Istočno Sarajevo za vrijeme vlasti SNSD-a uloženi milionski iznosi. On dodaje daje u šest gradskih opština uloženo 214 miliona KM ili 3.292 KM po glavi stanovnika

Ćosić podsjeća da od 2000. do 2006 godine, kada su vlast u Srpskoj činili PDP i SDS, nije realizovan nijedan kapitalni projekat u Istočnom Sarajevu. Ističe da je samo u Istočnu Ilidžu uloženo više od 80 milona maraka za izgradnju nove bolnice i gradnju Administrativnog centra Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu.