latinica  ћирилица
28/04/2024 |  18:21 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Intenzivni radovi na Koridoru 5C kod Doboja, na gradilištu svakodnevno više od 250 radnika (VIDEO)

U punom zamahu su radovi na koridoru 5C koji prolazi kroz Republiku Srpsku. Na dionici kod Doboja most je već završen, a s dolaskom proljeća intenzivirani su radovi na iskopavanju tunela. Aktivirana je cijela trasa autoputa duga oko šest kilometara.
Koridor 5 C - Foto: RTRS
Koridor 5 CFoto: RTRS

Izgradnja tunela na Putnikovom Brdu svakodnevno napreduje. Iako loša geologija ne ide na ruku građevinarima, to ipak ne usporava radove.

- I pored nepovoljnih uslova na terenu, izvođač prilično dobro napreduje zato što je pripremio dobru metodologiju jer ima specifične mašine. Radi se o ankerovanju samog iskopa. Radi se primarna obloga koja se takođe veže, a prethodno se postavlja armatura - rekao je projekt menadžer za izgradnju Koridora 5C Davor Vučković.

Čim je sagrađen, most je stavljen u funkciju, ali za potrebe gradilišta. Teški kamioni izvoze iskopanu zemlju i kamen na deponije.

- Dnevno se iskopa oko 4.000 kubika zemlje, s tim da smo prije nove godine spojili dvije obale Bosne i to nam je ubrzalo dinamiku i komunikaciju što se tiče radova na iskopu - kaže Marko Salapura, šef gradilišta u preduzeću Integral inženjering.

Nedeljko Ćorić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske ističe da je zadovoljan dinamikom radova na svim objektima osim na pojavu klizišta koje se pojavilo na tunelu Putnikovo brdo.

- Očekujem da ćemo tu prevazići sve probleme sa izvođačem i nadzornim organom i da ćemo ovaj projekat uspješno završiti - dodao je Ćorić.

Sve što se uradi mora proći kontrolu. Na kontroli kvaliteta svakodnevno radi 18 inženjera, što na terenu, što u laboratoriji.

- Svi rezultati koji su dosad urađeni su bolji od onih koji su zahtijevani, što znači da su materijali i radovi koji se izvode veoma kvalitetni - izjavio je Mladen Glamočanin, zamjenik glavnog nadzornog inženjera.

Osim kod Doboja, koridor se gradi i od Vukosavlja do Brčkog, od Brčkog do Bijeljine, od Banjaluke do Prijedora i od Bijeljine do Rače. U narednih nekoliko godina Srpska će dobiti oko 120 kilometara novih autoputeva.