latinica  ћирилица
13/10/2017 |  18:56 ⇒ 18:59 | Autor: RTRS

Biogradsko jezero odumire

Gornji dio Biogradskog jezera potpuno je presušio zbog ekstremne suše, a dubina je prepolovljena i iznosi samo šest metara, a u Nacionalnom parku "Biogradska gora" nadaju se da će kiše i snijeg doprinijeti povećanju vodostaja.
Biogradsko jezero - Foto: SRNA
Biogradsko jezeroFoto: SRNA

Direktor Nacionalnog parka "Biogradska gora" Saša Јeknić kaže da je stanje bilo mnogo gore ranijih godina i da se nada da će padavine učiniti da se jezero vrati u normalu.

- Glavni izvor napajanja vodom u jezeru je upravo snijeg sa Bjelasice. Nivo vode se znatno smanjio i u Crnom jezeru i Skadarskom jezeru. Svuda je bio isti problem, upravo zbog sušne godine - rekao je Јeknić za crnogorske medije.

On napominje da je prosječna dubina Biogradskog jezera 12 metara, ali da je sada nažalost prepolovljena.

Јeknić uvjerava da presušivanje jezera nije uticalo na turističku sezonu kojom su u Nacionalnom parku zadovoljni i koja je trajala do 1. oktobra.

- Ovo definitivno nije uticalo na odziv turista koji dolaze da vide prelijepu prirodu Biogradske gore - rekao je Јeknić.

Hidrolog Darko Novaković kaže da je ova godina definitivno bila hidrološki loša, te izražava bojazan da će do presušivanja jezera sve češće dolaziti.

- Ovo zahtijeva ozbiljna istraživanja, a na tome se, bojim se, ne radi. Padalo je veoma malo kiše i snijega, što je uzelo danak, a tu je i problematično oticanje jezera prema rijeci Јezerštici - rekao je Novaković.

Izvor: SRNA