latinica  ћирилица
11/09/2017 |  18:08 ⇒ 18:13 | Autor: RTRS

Čović: Nema prepreka za gradnju Pelješkog mosta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informisao je danas u Zagrebu predsjednika Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović da, što se tiče institucija BiH, nema nikakvih formalno-pravnih prepreka za izgradnju Pelješkog mosta, a da se ne može uticati na individualne stavove i reagovanja pojedinih zvaničnika u BiH.
Čović i Kolinda Grabar Kitarović - Foto: Screenshot
Čović i Kolinda Grabar KitarovićFoto: Screenshot

Tokom razgovora sa predsjednikom Hrvatske o odnosima dvije zemlje, političkim prilikama u BiH i njenom evroatlantskom putu, Čović je rekao da određene političke snage u BiH koriste pitanje izgradnje Pelješkog mosta u dnevnopolitičke svrhe i u kontekstu predizborne kampanje za opšte izbore 2018. godine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Prema Čovićevim riječima, zbog toga se namjerno projektuju problemi u međudržavnim odnosima sa Hrvatskom tamo gdje oni objektivno ne postoje.

Zajednički je ocijenjeno da je Pelješki most važan projekat, kako za Hrvatsku, tako i za BiH, region i EU koji treba pozdraviti jer je u interesu svih.

Na sastanku je ocijenjeno da su od ključnog značaja za demokratsku stabilnost BiH izmjene Izbornog zakona, te odredaba koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH, a koje je Ustavni sud BiH proglasio nevažećim. Sagovornici su zaključili da nesprovođenje ove odluke direktno ugrožava principe Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog ustava, te proizvodi dalje ozbiljne reperkusije po neravnopravan položaj Hrvata u BiH, na što su dužni da reaguju i BiH i Hrvatska.

Zaključeno je da je Izborni zakon neophodno izmijeniti do kraja godine na način da se izmjenama obezbijedi autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH, ali i svim institucijama zajedničkog odlučivanja.

Izvor: SRNA