latinica  ћирилица
11/09/2017 |  17:40 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Bakir Izetbegović predlaže jačanje islamskih centara u Evropi

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, koji učestvuje na Prvom samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) o nauci i tehnlogiji u Astani, Kazahstan, predložio je državama učesnicama otvaranje međunarodnih centra za obrazovanje, istraživanje, inovacije i razvoj u zemalja članica OIC, od kojih bi, kako je rekao, jedan od tih centar zasigurno trebalo da bude u Evropi.
Bakir Izetbegović predlaže jačanje islamskih centara u Evropi (Foto: Twiter/AzerNewsAz) -
Bakir Izetbegović predlaže jačanje islamskih centara u Evropi (Foto: Twiter/AzerNewsAz)

"Јedan od tih centara zasigurno treba biti u Evropi, gdje rastuće muslimansko stanovništvo nastoji da očuva svoju vjeru i identitet, istovremeno tragajući za funkcionalnom formulom integracije i sinteze islamskih i evropskih vrijednosti", rekao je Izetbegović.

U opširnom izlaganju, Izetbegović je, između ostalog, rekao da muslimani moraju primjenjivati nauku i tehnologiju da bi zaustavili, kako je rekao, sebično i pohlepno iscrpljivanje Zemlje i njenih resursa i da bi se suprotstavili negativnim globalnim trendovima koji podrivaju materijalnu i duhovnu supstancu ljudskog postojanja.

"Kur''an Časni zapoveda muslimanima obavezu da se suprotstavljaju zlu, odnosno da se suprotstavljaju svakoj vrsti nasilja nad onim što je Bog stvorio i uredio", rekao je član predsjedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović.

On je precizirao da je misija tih centara trebalo da bude vrhunska naučna i tehnološka obrazovanja, istraživanja i inovacije, naročito putem međunarodne saradnje i razmjene ideja, kako bi se iskoristile komparativne prednosti i resursi svih država članica OIS-a i intelektualni kapital naučnika i istraživača iz cijelog islamskog svijeta.

Izvor. Nezavisne novine