latinica  ћирилица
11/09/2017 |  17:35 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske: Izmirujemo obaveze prosvjetarima

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da je Vlada Srpske potpisala u aprilu sa granskim sindikatima Memorandum o razumijevanju o izmirivanju obaveza iz prethodnog perioda i da su, u skladu s tim, do sada prosvjetnim radnicima isplaćene jubilarne nagrade za period od 2011. do 2014. godine, zaostale naknade iz 2014. godine za rođenje djeteta i pomoć u slučaju smrti člana uže porodice.
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike SrpskeFoto: RTRS


Ministarstvo je najoštrije osudilo, kako su naveli, neistine koje su objavili pojedini mediji da "Vlada Srpske pravi problem prosvjetnim radnicima koji su u procesu sudskih sporova sa Vladom zbog dugovanja", iz Ministarstva podsjećaju i da je u proceduri isplata dugovanja za prevoz iz 2015. godine, te da se otpremnine redovno isplaćuju.

Iz Ministarstva navode da se prosvjetnim radnicima, koji su sklopili sporazum sa Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, zaostala dugovanja isplaćuju na osnovu tog sporazuma, koji ima snagu izvršnog sudskog rješenja, a radnicima koji su se opredijelili da svoja prava traže putem suda, zaostala dugovanja se isplaćuju na osnovu presude.

"Isplate u ovim slučajevima se vrše zajedno sa kamatama i troškovima sudskih sporova putem posebnog odjeljenja u Ministarstvu finansija koje evidentira i vrši isplatu izvršnih sudskih rješenja", ističu iz Ministarstva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske navodi da redovno održava sastanke sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture, na kojima rješava sva otvorena pitanja.

Izvor: SRNA